Yöresel Yemekler

Gaziantep Mutfağı – Gaziantep Yöresel Yemekleri

Gaziantep Yemeklerinin Özellikleri:

Hemen hemen herkesin damak tadına hitap eden Gaziantep yemeklerindeki lezzetin sırrı, yalnız yemek pişirenlerin tecrübe ve becerisinden kaynaklanmamaktadır. Yörede doğal şartlarda üretilen bitkisel ve hayvansal ürünlerdeki yüksek aroma ve tadın da bu lezzette payı bulunmaktadır. Gaziantep yemeklerinin bazı özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Yemeklerde kullanılan baharatlar değişiktir. Örneğin; yoğurtlu yemeklerde haspir (safran) veya nane, bazı yemek ve çorbalarda tarhın, ciğer kebabında kimyon, aşurede rezene, sütlaçta tarçın kullanılır.
  • Her yerde bir ya da iki çeşit ekşi kullanılırken, Gaziantep mutfağında tam yedi çeşit ekşi bulundurulur ve yemeğine göre kullanılır. Limon, limon tuzu, koruk, koruk pekmezi, sumak tozu, sumak ekşisi, nar ekşisi. Örneğin: Bamyaya koruk, sarmaya erik, lahana ve pancar sarmasına nar ekşisi, sulu salataya sumak ekşisi kullanılır.
  •  Hem sağlık, hem tat, hemde iştah verici olan taze sarımsak bir çok yemekte kullanılır, öyleki sarımsak aşı diye tek başına bir yemek ya da yarı yarıya katıldığı bakla tavası vardır.

Ali Nazik Kebabı Gaziantep Mutfağı

Batma Kaymak Gaziantep Mutfağı

Patlıcan Kebabı Gaziantep Mutfağı

Lahmacun

Ayva Kebabı

Elma Kebabı

Nohut Dürüm

Firik Pilavı

Simit Kebabı

İçli Köfte

Pirpirim Aşı

Antep Fıstıklı Şekerli Börek

Mahşe ( Şıhıl Mahşi )

Cacıklı Arap Köftesi

Cartlak Kebabı

Yağlı Köfte

Ekşili Taraklık Tava

İç Katması

Kakırdaklı Börek

Keme Kebabı

Loğlazlı (börülceli ) Aş

Loğlaz Piyazı

Omaç

Sini Köfte

Süzek Yapması

Tene Katması

Haveydi Köftesi

Topaç

Yenidünya Kebabı

Yoğurtlu Ufak Köfte

Yoğurtlu Çiğdem Aşı

Ciğer Yahni

Sarımsak Aşı

Yoğurtlu Fasulye

Borani

Külbastı

Soğan Kebabı

Müceddere

Yoğurtlu Patates

Kabaklama

Öcce

Küşleme

Beyran Çorbası

Yuvalama Çorbası

Kölük Aşı ( Malhıtalı Aş )

Börek Çorbası

Alaca Çorbası

Şiveydiz çorbası

Tennuri Çorbası

Şirinli Çorbası

Maş Çorbası

Lebeniye Çorbası

Öz Çorbası

Antep Usulü Muhammara

Babagannuş

Katmer

Antep köy kahkesi

Sütlü Zerde Gaziantep

Şam Tatlısı

Baklava

Şöbiyet

Bülbülyuvası

Kadayıf

Fıstık Ezmesi

Fıstıklı Dolama Sarma

Tarihi zenginliği ve coğrafi konumuyla ülkemizin en önemli yerleşim merkezlerinden biri olan Gaziantep, yemeklerinin çeşitliliği ile Türk Mutfak Geleneğini renklendiren özgün bir kültürel yapı ortaya koymaktadır. Tarih boyunca havasını, suyunu ve toprağını sevip, burayı yurt edinen insanlar farklı diller, dinler ve etnik kökenlere sahip olsalar da ortak bir damak tadında buluşmuş ve günümüzün zengin Gaziantep Mutfak Kültürü’nün ortaya çıkmasında pay sahibi olmuşlardır. Gaziantep Mutfağı, yüzyıllardan beri topraklarında hüküm süren medeniyetlerin izlerini günümüze taşıyan evrensel bir zenginliğimizdir.

Nineden toruna bir miras titizliği ile öğretilen yemeklerin ve tatlıların yapımında kullanılan malzemelerin seçimindeki titizlik, hazırlama ve pişirmede gösterilen beceri, yemeklerin yapımında kullanılan ve yemeklerde değişik tat ve lezzet veren baharatlar, salçalar, soslar ve karışımlar, Gaziantep yemeklerinin ve tatlılarının şöhrete kavuşmasına ve aranılan tat olmasına neden olmuştur. 400’ün üzerinde yemek çeşidine sahip Gaziantep yemeklerinde, haşlama, ızgara, tava, sote, kavurma, tencere yemeği, fırın yemeklerinin içinde bulunduğu tüm pişirme teknikleri kullanılmıştır.

Gaziantep, Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Projesi’nin (EDEN) 2015 yılı Ulusal Destinasyonu “Yerel Gastronomi ve Turizm” teması ödülünü almıştır. Ayrıca, Gaziantep Mutfağı, UNESCO Yürütme Kurulunun aldığı karar doğrultusunda 116 şehrin katılımı ile kurulan Yaratıcı Şehirler Ağı Listesine 11.12.2015 tarihinde girerek Dünya mutfakları arasında hak ettiği yeri almıştır.

Bir yanıt yazın