Türk Mutfağı

Turşu Nasıl Yapılır

Turşu Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Turşu yapmaya karar verdiğinizde ne tür malzemeler alacağınızla ilgili bir liste yapabilirsiniz. Turşu malzemeleri listesinin en başına kavanoz yazabilirsiniz. Pazarda gözünüze çarpan her türlü malzeme ile turşu kavanozlarını doldurabilirsiniz. Turşu hazırlarken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar şunlardır:

  • Öncelikle malzemelerinizi büyük bir özenle seçmeniz gerekir. Turşuluk malzemelerin içinde çürük bir parça olmamasına dikkat etmeniz son derece önemlidir. Çürük ya da zedelenmiş ürünler turşu içinde oluşması beklenen yararlı bakterilere engel olur.
  • Turşuyu cam kavanozlarda hazırlamanız oldukça önemlidir. Turşu uzun ömürlü bir yiyecektir ev bu süreç boyunca plastik ürünlere temas etmesi tercih edilir bir durum değildir.
  • Temizlik turşunun olmazsa olmazıdır. Kullanacağınız kapları önceden kaynatarak sterilize edebilirsiniz. Sebze ve meyveleri de iyice yıkayıp kurulamanız gerekir.
  • Salamura için şebeke suyu yerine içme suyu kullanmanız tavsiye edilir. Böylece zararlı bakteri oluşumunu engellemiş olursunuz.
  • Tuz miktarının dengeli olması gerekir. İnce sofra tuzu sebzelerin içine işleyeceği için yerken rahatsız edebilir. Salamura tuzu koruyuculuğu artırırken lezzeti üzerinde olumsuz etki yaratmaz. Turşu tarifleri için altın oran; 1 litre suya 2,5 çorba kaşığı tuz ve 1 çay bardağı sirkedir.
  • Turşunuzu karanlıkta ve oda sıcaklığında bekletmeniz önerilir. Turşunun yenmeye hazır hale gelmesi için ağzı sıkıca kapalı olarak 4 ile 6 hafta arasında beklemesi gerekir.
  • Turşunun üzerinde beyaz bir tabaka oluştuğunda bu tabakayı temizlemeyi ihmal etmeyin. Bu tabakayı zamanında almazsanız küflenme sorunu ile karşılaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın