Yöresel Yemekler

Nevşehir Yöresel Yemekleri – Nevşehir Mutfağı

Testi Kebabı – Nevşehir

Doğranmış etlerin, domates, sarımsak, karabiber ve sivri biber ile harmanlanarak testinin içerisine yerleştirilmesi, içine tereyağı dökülmesi ve ağzının hamur ile kapatılması aşamalarıyla hazırlanan bir lezzet olan testi kebabı, 2 saat boyunca piştikten sonra kırılarak servis edilmektedir. Testi Kebabı, şehrin ilk sırada yenen yemekleri arasındadır ve dünya çapında bir üne sahiptir.

Düğü Çorbası – Nevşehir

Bu çorba adını Düğü bulgurundan almaktadır. Salça ve tereyağı kavrulduktan sonra üzerine su ilave edilip, son olarak ince bulgurun ilave edilmesi ile hazırlanmaktadır.

Tandır Fasulyesi ( Ağpakla ) – Nevşehir

Yörede kuru fasulyeye ağpakla denir. Beyaz fasulye, yağ ve kemikli et karışımı bir çömleğe konur. Çömlek yufka ekmeğinin pişirildiği tandıra gömülür. Gömülü olduğu yerde üç dört saat pişer.

Yaprak Sarma – Nevşehir 

Üzüm bağları ile meşhur Nevşehir’in asma yaprakları da oldukça lezzetlidir. Bu nedenle yaprak sarma, şehrin birçok restoranının menüsünde yer almaktadır.

Soğanlama – Nevşehir 

Yayvan bir tencerede yağ ile kavrulan soğanlara yeşilbiber ve domates ilave edilmektedir. Daha sonra karışıma sıcak su ve tuz ilave edilerek pişmeye bırakılmaktadır. Soğanlar yumuşadıktan sonra üzerine yumurta kırılan ve bir müddet daha pişirilen bu lezzet, hemen tüketilmelidir.

Sütlü Çorba – Nevşehir 

Kaynatılan bulgura süt ilave edilerek hazırlanan sütlü çorba turistlerin en çok dikkatini çeken yemekler arasında yer almaktadır.

Ayva Dolması – Nevşehir 

Ayvalar oyulduktan sonra düğü ve kıyma karışımı ile doldurularak hazırlanan Ayva Dolması, şehrin genel lezzetleri arasında yer almaktadır.

Köftür – Nevşehir 

Bir nevi üzüm lokumu olan Köftür, Anadolu jelibonu olarak anılmaktadır. Üzüm suyu, un ve nişasta ile hazırlanan bu lezzet, şekersiz olduğu için aynı zamanda sağlıklı bir tatlıdır.

Kuru Kaymak – Nevşehir 

Sütten yapılmış bir gofreti andıran kuru kaymak, sütün kaynatılması, dinlendirilmesi, kaymağın kurutulması aşamaları ile hazırlanan bu lezzetin yapımı 5 gün sürmektedir.

Nevşehir’in Derinkuyu ilçesinin Kaymaklı Köyü’nde üretilen bu lezzet, köyün tescilli lezzetleri arasında yer almaktadır.

Nohutlu Yahni – Nevşehir 

Koyun eti, soğan ile birlikte kavrulmaktadır. Önceden hazırlanmış olan dana eti, soğan, tereyağı, zeytinyağı, tuz, karabiber, pul biber ve kimyon nohut ile birlikte çömleğe yerleştirilmektedir. Et suyu ve suyu ile birlikte biber salçası ve domates salçası ilave edilmektedir. Bu karışım tandırda pişirildikten sonra servise sunulmaktadır.

Kayısı Dolması: Nevşehir yemeklerinin çoğunda olduğu gibi çömlekte yapılan yemeklerin arasında kayısı dolması da yer almaktadır. Tatlı kayısı ve et parçalarından oluşturulan bu lezzet piştikten hemen sonra tüketilmesi gereken, şehrin en zor yemeklerinden biridir.

Sızgıt: Dana eti, koyun et ve böbrek yağı karıştırılarak yapılan Sızgıt, şehrin en farklı yemekleri arasında yer almaktadır.

Şarap: Kapadokya bölgesinin üzümlerinden üretilen ve mahzenlerinde saklanarak yıllanan şaraplar, dünyaca ünlü lezzetler arasında yer almaktadır. Bölgede pek çok şarap türü üretilmekte ve hepsini tatma imkanı bulunmaktadır.Nevşehir’de muhteşem manzaraları ile sizi uzaklara götürecek gezi rehberi için Nevşehir gezi rehberi sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın

Nevşehir Tavası: Bir tavaya sivribiber, kuşbaşı et, domates ve sarımsak dizilmektedir. En üst kata ise ince doğranmış kuyruk yağı ve tuz ilave edilmektedir. Odun ateşinde pişirilen bu yemeğin pişme süresi yaklaşık olarak 2 saattir.

Dolaz – Nevşehir 

Yumurta, un, su ya da süt karıştırılarak yağda kavrularak hazırlanmakta olan Dolaz, servis edilirken üzerine bal veya şeker kestirmesi dökülmektedir.

Ağpakla: Nevşehir’de kuru fasulyeye Ağpakla denmektedir. Beyaz fasulye, kemikli et ve yağ karışımı çömleğe yerleştirilmektedir. Yufka ekmeğinin piştiği tandıra gömülen çömlekte 4 saat boyunca pişerek hazırlanmaktadır.

Dıvıl: Haşlanmış patatesin bulgur ile yoğrularak küçük köfteler haline getirilmesi ile hazırlanan Dıvıl, kızartılarak servis edilmektedir.

Gendirme: Salça, soğan ve tereyağı kavrulduktan sonra içine yarma eklenerek hazırlanmaktadır. Bu sırada kurutulmuş kemik çömleğin içine konmakta, daha sonra üstüne kavrulmuş yarma ve su eklenmektedir. Gendirme de tandırda pişen yemekler arasında yer almaktadır.

Çömlek Fasulyesi: Ocakta haşlanan kuru fasulye, doğranmış etlerle birlikte çömleklerin içerisine yerleştirilmektedir. Üzerine bir miktar su döküldükten sonra, közde pişirilmektedir. Daha sonra üzerine salça ve soğan eklendikten sonra tekrar pişirilen bu yöresel lezzet, şehrin en çok tüketilen yemekleri arasında yer almaktadır.

Bir yanıt yazın