Turizm

Türkiye’nin derin güzellikleri kanyonlar !

1. Dünyanın en derin ve geçişi en zor kanyonlarından biri Valla Kanyonu

Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde bağlı Muratbaşı Köyü Kanlıçay mevkiinden girilen Valla Kanyonu, Cide’ye doğru 12 kilometre uzanıyor. Dünyanın en derin ve geçişi en zor kanyonlarından biri olan Valla Kanyonu, yükseklikleri 800-1200 metre arasında değişen uçurumlara sahip. Kanyon bu özellikleriyle fotoğraf, rafting ve trekking tutkunlarını cezbediyor. Valla Kanyonu aynı zamanda ekstrem dağcılık ile ilgilenenler için sayısız parkur barındırıyor. Belirtmemiz gerekir ki özelliklerinden dolayı kanyon biraz tehlikeli. Bu nedenle burada yapacağınız her aktivite için izin almanız ve kanyonu rehber eşliğinde gezmeniz gerekiyor. Rehberle gezmek istemezseniz eğitim alarak kanyonu kendiniz keşfedebilirsiniz. Eğitimle birlikte kanyon hakkında bilgi edinebilir, iple iniş ve suyla mücadele etme teknikleri konusunda kendinizi geliştirebilirsiniz. Ayrıca buraya gelmişken yine Pınarbaşı sınırları içerisinde bulunan ve Küre Dağları Milli Parkı içerisinde yer alan Horma Kanyonu’nu da ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Yine Kastamonu’da Valla Kanyonu’nu gezdikten sonra yaklaşık 90 kilometre uzaklıktaki Safranbolu Kanyonu olarak da bilinen Tokatlı Kanyonu’nu ziyaret edebilirsiniz. Valla Kanyonu’nun tadını çıkardıktan sonra Karadeniz’in en güzel şehirlerinden biri olan Kastamonu’yu gezmek isteyebilirsiniz.

2. Raftingle ünlü Köprülü Kanyon

Köprülü Kanyon, içerisinden dünyaca ünlü Köprüçay Irmağı’nın geçtiği, milli park olarak ilan edilen adeta bir doğa harikası. Bu Antalya kanyonu, 14 kilometre uzunluğu ve 100 metreyi aşan duvar yüksekliğiyle Türkiye’nin en uzun kanyonlarından biri. Dolayısıyla her bölümünde farklı etkinliklere ortam hazırlıyor. Türkiye’deki en büyük kanyonlardan biri olan Köprülü Kanyon’da başta rafting olmak üzere doğa yürüyüşleri, dağcılık ve doğa gözlemleri yapabilirsiniz. Aksiyon aramıyorsanız kanyon kenarındaki dinlenme yerlerinden faydalanarak huzuru bulabilirsiniz. Uzun süreli bir kanyon ziyareti planlıyorsanız ırmağın iki yanında konumlanan çadır alanlarında kamp kurabilir, milli park sınırları içinde kalan bungalov evleri değerlendirilebilirsiniz. Köprülü Kanyon’a gelmişken Antalya’yı da gezmeyi unutmayın.

3. Tesadüfen keşfedilen Tazı Kanyonu

200 ila 400 metre yükseklikten aşağıya bakmak herkesin cesaret edebileceği bir şey değil! Korku tanımayan bazı gezginler cesaret etmiş ve tesadüf eseri keşfetmiş Tazı Kanyonu’nu. Köprülü Kanyon’un ününü henüz geçememiş ancak özellikle son yıllarda ziyaretçisi oldukça bol. Antalya kanyonları arasında son yıllarda en popüler olanlardan biri olan Tazı Kanyonu’nda doğa yürüyüşleri, kaya tırmanışı yapabilir, fotoğraf çekebilir, kamp kurabilirsiniz. Kaya tırmanışı yaparken sivri uçlu çatlak kayalıklara dikkat edin. Doğa yürüyüşü sırasında yaban keçisi, tavşan, kartal, kaya güvercinine rastlayabilirsiniz.

4. Gökyüzünü göremeyecek kadar dar ve yüksek alanlarıyla ünlü Saklıkent Kanyonu

Muğla’nın Seydikemer ilçesinin Antalya sınırında bulunan Saklıkent Kanyonu, Türkiye’nin en meşhur kanyonlarından biri. Antalya kanyonları arasında en bilinenlerden biri olan Saklıkent’in hikâyesi de oldukça ilginç. Kanyon, 1980’li yıllarda bir çoban tarafından keşfedilmiş. Binlerce yıl öncesinde gerçekleşen bir jeolojik çatlamayla oluştuğu tahmin edilen kanyonun uzunluğu 18 kilometre, yüksekliği ise bölgeye göre 200-600 metre arasında değişiyor. Ancak Saklıkent Kanyonu, öyle ilginç bir yer ki, bazı yerlerde kaya aralıkları 2 metreye kadar daralıyor ve buralardan gökyüzünü görmek neredeyse imkânsız hale geliyor. Saklıkent Kanyonu’nda sizi ilk önce, kuvvetlice akan Eşen Çayı karşılıyor. Demir iskeleye döşenen tahta merdiven üzerinde yürüyerek kayaların altından vücudunuzu hafifçe ıslatan tertemiz kaynak sularına ulaşmanız mümkün. Dilerseniz kanyonda suların üzerine kurulmuş divanlarda soluklanabilir, ayaklarınızı buz gibi suda serinletirken gözleme ya da alabalık yiyebilirsiniz. Dilerseniz de kanyonda ilerleyerek gizli cennetleri keşfedebilir ya da coşkulu sularda rafting yapabilirsiniz.

5. Tarih ve doğanın birleştiği yer: Arapapıştı Kanyonu

Aydın’da yer alan Arapapıştı Kanyonu (İnceğiz Kanyonu), Kemer Barajı’nı besleyen Akçay’ın aşındırmasıyla oluşmuş. 380 metre yüksekliği, 6 kilometre uzunluğuyla dikkat çeken kanyonun diğerlerinden farkı; kanyon içinde hem tarih hem de doğayı birlikte keşfedebilmeniz. Öyle ki Arapapıştı Kanyonu, doğal mağaralar, manastır, antik dönemden kalma kalıntıları ve kaya mezarlarını barındırıyor. Buraya bir not eklemekte fayda var: Daha fazla tarihi yer gezmek isterseniz bölgeye yakın antik kentleri planınıza dahil edebilirsiniz. Denizli uçak bileti alarak hem bu antik kentlere hem de Arapapıştı Kanyonu’na ulaşabilirsiniz. Arapapıştı’na gittiğinizde tekne ve kanolarla gezinti yapmayı da nutmayın. Gezinize balıkçıl kuşları ve karabataklar eşlik edebilir. Harika bir manzara içinse Arapapıştı Kanyonu seyir tepesine mutlaka çıkın.

6. Uzunluğuyla dünya listelerinde yer alan Ulubey Kanyonu

Uşak’ın Ulubey sınırlarında yer alan Ulubey Kanyonu, dünyanın ve Türkiye’nin en uzun kanyonlarından biri. Öyle ki, ABD’deki Grand Kanyon’dan sonra 77 kilometrelik uzunluğuyla dünyanın en uzun ikinci kanyonu olarak biliniyor. Aynı zamanda Türkiye’nin en uzun kanyonu. Kanyonun, Büyük Menderes grabeninin çökmesiyle yaklaşık 500 yılda oluştuğu biliniyor. Yüksekliği 140-170 metreye ulaşan kanyonun, genişliği ise 100-500 metre arasında değişiyor. Kanyon, bir ana kanyon ve ona bağlanan onlarca yan kanyondan oluşuyor. Rüzgâr ve suyun aşındırmasıyla şekillenen kayaçlar, huni biçimindeki karstik tepeler ve teras şekilli duvar yapısı oldukça etkileyici. Türkiye’deki en büyük kanyonlardan biri olan Ulubey Kanyonu’na, toprak yollardan arazi aracıyla ya da yürüyerek inebilirsiniz. Banaz Çayı’nda dönem dönem uygun olan su sporlarına katılabilir, kayalıklarda tırmanış yapabilirsiniz. Eğer uzun bir keşif programı yaptıysanız Uşak merkezde ya da kanyon bölgesindeki bungalov evlerde konaklayabilir, kanyona hakim tepelerde çadır kurabilirsiniz. 

7. Her yerini yürüyerek keşfedebileceğiniz kanyon: Saklıkapı

Elazığ’ın Baskil ve Keban ilçe sınırları arasında bulunan, Karakaya Baraj Gölü kıyısından başlayıp 4 kilometrelik hat boyunca uzanan Saklıkapı Kanyonu da tesadüfen bulunan kanyonlardan. 20-200 metre arasında değişen yüksekliği, yarım metreye kadar daralan karstik oluşumları ve farklı bitki çeşitliliğiyle özellikle son zamanlarda birçok kişinin ilgisini çekiyor. Kanyonu diğerlerinden ayıran en büyük özellik, tamamının yürünerek tamamlanabilir olması. Saklıkapı Kanyonu ile neredeyse aynı noktada yer alan Karaleylek Kanyonu ise sarp kayalıkları, karstik mağara oluşumları, tarihi mağara yerleşimleri ile dikkat çekiyor.

8. Dünyanın sayılı kanyon vadilerinden: Cehennem Deresi Kanyonu – Artvin

Cehennem Deresi, Artvin’in, Ardanuç ilçesinin yakınlarında yer alıyor. Dağlar arasında oluşan ve dünyanın sayılı kanyon vadileri arasında olan Cehennem Deresi; 500 metre uzunluğunda, 70 metre genişliğinde ve yaklaşık 200 metre yüksekliğinde. Kanyona gitmek için zorlu yollara kendinizi hazırlayın. Çünkü taşlı ve dik patikalardan geçip, tek kişinin bile zor sığacağı yollardan geçmek zorunda kalacaksınız. Artvin’de yaylalar başta olmak üzere gezebileceğiniz çok yer var.

9. Şahinkaya Kanyonu – Samsun

Kızılırmak üzerine kurulu olan Altınkaya Baraj Göleti üzerinde bulunan ve Vezirköprü’ye 13 km uzaklıkta bulunan Şahinkaya Kanyonu Altınkaya Barajının en derin yeri olma özelliği ile dikkat çekmektedir.

Yaklaşık 1500 metre uzunluğunda olan kanyon, Kızılırmak’ın turkuaz rengi sularının üzerinde göz kamaştırmakta ve heybetiyle görenleri büyülemektedir.

10. İncesu Kanyonu – Çorum

İncesu Kanyonu Ortaköy İlçesi İncesu Köyündedir.

Özellikle tek giriş ve çıkışı bulunan İncesu Kanyonu,12,5 km uzunluğunda ve 40-60 metre arasında değişen bir genişliğe sahiptir.

Kanyonun her iki yamacı sarp kayalık olup yer yer ormanlık alanlara rastlamak mümkündür.

Rafting ve doğa yürüyüşleri için uygun özellikler taşıyan kanyon, doğa severler için güzel vakit geçirebilecekleri fırsatlar sunmaktadır.

11. Yazılı Kanyon Tabiat Parkı – Isparta

Sütçüler İlçesi’ne 20 km uzaklıkta bulunan Yazılı Kanyon Tabiat Parkı, 600 hektarlık bir alanı kapsamaktadır.

Kanyonun yan duvarlarında Bizans dönemine ait ibadet yapılan bölümler, sunak yerleri ve yazıtlar bulunmaktadır. Bu yazıtlar nedeniyle kanyona “Yazılı Kanyon” denilmiştir.

Tabiat parkı, zengin bitki örtüsü ve seyrine doyum olmayan eşsiz doğal güzellikleriyle turistler tarafından ziyaret akınına uğramaktadır.

Tarihi “Kral Yolu”nun da geçtiği kanyon, tapınak ve kaya yazıtları ile tarihi bir öneme sahiptir.

12. Çatak Kanyonu – Kastamonu

Kastamonu’nun en önemli turizm değerlerinden olan Çatak Kanyonu, merkeze 7 kilometre uzaklıktadır. 6 kilometresi araç ile 1 kilometresi dağ içindeki yürüyüş parkurundan ilerlenerek kanyonun 900 metre yüksekliğe sahip gözetleme noktasına ulaşılmaktadır.

Gözetleme noktasından kilometrelerce uzayan kanyonu seyretmek büyük bir keyiftir.

Kanyon, Çatak Köprüsü’nün 1-2 km aşağısından başlamakta ve Nalbantoğlu köyünde kesintiye uğrayıp, İnönü’ne kadar tekrar kesintisiz devam etmektedir.

13. Sapadere Kanyonu – Antalya

Alanya İlçesi’nin doğusunda, Sapadere Köyü’nde bulunan Sapadere Kanyonu, 750 metre uzunluğunda olup yaklaşık 400 metre yüksekliğe sahiptir.

Sapadere Çayı’nın çıkış noktasında bulunan kanyon, inşa edilen yürüyüş yolu ve mesire yerleri ile ilgi çekici bir turizm alanı haline getirilmiştir.

Alanya’nın yaz sıcağından kurtulup bir nebze olsun serinlemek isteyenlerin uğrak yeri haline gelen Sapadere Kanyonu görülmeye değer bir doğa harikasıdır.

14. Kapıkaya Kanyonu – Adana

Karaisalı İlçesi sınırları içerisinde Kapıkaya Köyü’nde yer alan Kapıkaya Kanyonu Adana’ya 72 km, Karaisalı ilçe merkezine 5 km uzaklıkta yer almaktadır.

Yaklaşık 200 metre yüksekliğinde olan kanyonun ortasından Niğde-Ulukışla’dan doğan Çakıt Çayı geçmektedir.

Kapıkaya Kanyonu doğa yürüyüşü, yamaç tırmanışı ve fotoğraf meraklılarının mutlaka görmeleri gereken doğal bir güzelliktir.

7.250 metre yürüyüş güzergahı bulunan kanyonun dört yüz metresinde güvenlik amaçlı korkuluk bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir