Asma Yaprağının Faydaları Nelerdir?
Asma Yaprağının Faydaları Nelerdir?
Demir, magnezyum ve lif içeren, A, C, E ve K vitaminleri ile enerji verip, kemik sağlığını destekleyen, ayrıca doku onarımı ve demir emilimini kolaylaştıran asma yaprağının faydaları şunlardır:
- Asma yaprağı vücuttaki iltihabı azaltır
- Yüksek lif içerdiğinden kan şekerini düşürür
- Sindirim sistemini destekleyerek, kilo vermeyi kolaylaştırır
- Kabızlığı önler
- Bağırsak mukozasını korur ve onarır
- İçerisindeki C vitamininden dolayı bağışıklığı güçlendirir
- Serbest radikallerle savaşır
- Kıkırdak oluşumunu destekler
- Kalbin normal kasılmasını sürdürür
- Kalsiyum içerdiğinden diş sağlığını korur
- Kas kramplarının azalmasını sağlayan magnezyum içerir
- Cildin genç ve parlak görünmesini sağlar
- Sinir sistemine iyi gelir
- Beynin bilişsel işlevini destekler
Asma Yaprağı Ne İşe Yarar?
En yaygın kullanım alanları Akdeniz bölgeleri olan asma yaprağı, antioksidan yüklü bir bitki olduğundan hücresel hasarların azalmasına da yardımcı olur. Aynı zamanda asma yaprağı, grip, öksürük ve soğuk algınlığı gibi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı mücadele de tüketilen bitkiler arasında yer alır.
Sofralarda sarma olarak da karşımıza çıkan asma yaprağı, vücuda alındığında göz sağlığında boşaltım sistemine kadar birçok alanda fayda sağlar. Bunun yanında çay olarak da tüketilen asma yaprağı, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde varis tedavisine de iyi geldiğini bilinmektedir.
Asma Yapraklarından Nasıl Faydalanılır?
Türk kültüründe sarma olarak tüketilen asma yaprağı, çay ve kür olarak da faydalarından yararlanılabilir. Özellikle cilt sağlığı, eklem ağrıları için asma yaprağı kürü ve çayından tüketilebilir. Her bitki türünde olduğu gibi asma yapraklarının da aşırı tüketiminde yan etkileri ortaya çıkabilir. Bu yüzden dengeli kullanmak önemlidir.