Genel

Bursa’nın Tahinli Lezzetleri Nelerdir?

Türkiye lezzet listesine Bursa’nın sunduğu yerel tatlardan biri olan tahinli lezzetler, damaklarda yer etmeye devam ediyor. Tahinin başrolü oynadığı birbirinden doyumsuz lezzetlerle seyahat tutkunlarının uğrak yeri olan Tarihi İnanç Fırını, Coğrafi İşaret alarak tescillenen tahinli pide başta olmak üzere pek çok lezzeti konuklarına sunuyor.

– Tereyağlı Muradiye Simidi

Bursa sokaklarının meşhur sokak simidine tereyağının eşsiz dokunuşuyla taptaze ve doyurucu bir lezzet sunuyor. İnanç Fırını’nın tarihi şubesi Muradiye’de Bursa simidine kendi yorumunu katıyor. Tereyağlı Muradiye Simidi, tereyağı ve susamın eşsiz uyumuyla yumuşak ve lezzetli bir deneyim fırsatı veriyor. 

– Tahinli Pide (Tahanlı)

Tahinli pidenin kesin olarak nasıl ortaya çıktığı herhangi bir yazılı kaynakta yer almıyor. Bu eşsiz lezzetin Bursa’ya geliş hikâyesiyse İnanç Fırın’ın tarihine dayanıyor. Mustafa İnanç, 1934 yılında Selanik’ten Bursa’ya göç ettiğinde kısa bir süre kentin pazar yerinde fırıncılık marifetlerini ortaya koyuyor. Selanik’te öğrendiği hamur işlerini yapmaya başlıyor. Bunların arasında turta olarak bilinen, Ramazan pidesine benzeyen, bir hamur işi göze çarpıyor.

Ramazan pidesinden farklı olarak biraz şekerli olan bu hamur, bir süre sonra Mustafa ustanın soyadını vererek Muradiye semtinde açtığı fırının gözdesi oluyor. İşte bu turta, bugün damaklarımızı şenlendiren tahinli pidenin de temellerini oluşturuyor. Günümüzde ana maddesi susam olan tahinin belli bir reçete ile pekmez ve şeker ilavesiyle hazırlanması ve bu karşımın pide hamurunun üzerinde fırınlanması sayesinde Bursa’nın en sevilen lezzetlerinden tahinli pideyi keyifle tüketiyoruz.

– Tahinli Çıtır

Yoğun bir tahin ve susam lezzetiyle ortaya çıkan tahinli çıtır, İnanç Fırın’ın turta hamuru üzerine yoğun bir kat ile sıkıştırdığı pekmez ve şeker ile tatlandırılmış tahin tabakasının üzerine yoğun susam eklenerek fırınlanmasıyla elde ediliyor. Adeta tahinli tart tadı veren tahinli çıtır, pişirme kıvamı ve yoğun tahin tadıyla benzersiz bir lezzetin kapısını açıyor.

– Cevizli Lokum

Bursa’nın yerel lezzeti cevizli lokum, yumuşak hamuru, ceviz dolgusu ile sarma şeklinde bir araya getirilerek fırınlanıyor. Mayalanmış hamur, tuz ve şeker eklenerek tatlandırılıyor. Yağ ve ceviz ile sarılarak fırınlanan Bursa’nın meşhur cevizli lokumu, doyurucu özelliğiyle yerel lezzetlerin başında yer alıyor.

– Tahinli Kurabiye

Tarihi İnanç Fırını’nın spesiyali olan tahinli kurabiye, içi tahin dolgulu, etrafı susam kaplı, ağızda dağılan lezzetiyle Bursa’nın yerel tatları arasında bulunuyor. Uzun ömürlü tüketime uygun tahinli kurabiye, yoğun tahin lezzetini damakları yormayan ölçülü bir oranla çay saatlerine eşlik ediyor.

– Tahinli Sarma

Tahin tutkunlarının tahinli pideden sonra en çok tercih ettiği tahinli hamur lezzetlerinden biri olan tahinli sarma, Tarihi İnanç Fırını’nın turta kıvamındaki hamurunun içine tahin, pekmez ve belli ölçüde şeker eklenip karıştırılarak elde edilen iç harcını eşit olarak dağıtıp hamurun yuvarlanmasıyla oluşturuluyor. Sarma şeklini alan tahinli hamur, pişirildikten sonra damaklarda yoğun ve tahini bol hissedilen doyurucu bir tat bırakıyor.

– Tahinli Simit

Tarihi İnanç Fırını’nın spesiyalleri arasında yerini alan tahinli simidi, tahin ve susam buluşmasının yoğun ve lezzetli hissedildiği en güzel örneklerinden birini deneyimleme şansı veriyor. Bursa’nın damaklarda iz bırakan tereyağlı simidine eklenen tahin, pekmez ve şeker karışımı sayesinde elde edilen tahinli simit, tahin tutkunlarına unutulmaz bir lezzet şöleni yaşatıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir