Dünya MutfağıTatlılar

Fransız Tatlıları

1. Sufle ( Souffle )

Fransız mutfağının en ünlü tatlılarından biri olan sufle; temelde süt, tereyağı, yumurta ve un kullanılarak hazırlanıyor. Tarihçesi 1700’lü yılların ortalarına dek uzanıyor. Sufle dendiğinde çoğu kişinin aklına çikolatalı tarifler gelse de sufle sayısız malzemeyle, hem tatlı hem de tuzlu şekilde hazırlanabiliyor. 

Dışarıdan bakıldığında kek gibi görünen bu enfes lezzetin asıl özelliği, içindeki akışkan kıvamı. Kısacası, mutfakta yaratıcılığını konuşturmak istiyorsan sufle tarifleri üzerinde yoğunlaşabilirsin şefim. Klasik çikolatalı suflelerin yanı sıra kahveli, karamelli, tahinli, limonlu veya bademli sufleler de hazırlayabilir ve misafirlerine sıra dışı seçenekler sunabilirsin. 

2. Rokoko :

Rokoko, adını Barok mimari stiline tepki olarak ortaya çıkan aynı isimli sanat akımından alan bir Fransız tatlısı. Rokoko akımında kullanılan ince ve zarif çizgiler, bu tatlının görünümüyle bağdaştırılmış ve ortaya bu isim çıkmış. Rokoko esasen bisküvili, bezeli ve kremalı bir çeşit pasta. Çoğunlukla dondurma eşliğinde servis ediliyor ve özellikle yaz aylarında sıklıkla tüketiliyor. Rokoko tatlısının farklı şefler tarafından yorumlanmış çok sayıda alternatifi var, ancak Fransa’da çoğunlukla beze ve dondurmanın baş rolde olduğu tarifler tercih ediliyor. Ne dersin, sence de Fransız usülü rokoko tatlısı menüne yenilik katmak için harika bir seçenek değil mi?

3. Mousse :

Ağızda dağılan kıvamı ve köpüklü dokusuyla mousse, Türkçe ismiyle mus, ağır tatlılardan hoşlanmayan misafirlerin için ideal bir seçim. Çünkü özel kıvamı sayesinde, içindeki yoğun çikolataya rağmen mus oldukça hafif bir tatlı olarak değerlendiriliyor. Fransa’da tuzlu çeşitleri de yaygın olarak tüketilen musu biz genellikle çikolatalı haliyle biliyoruz. Sen de bu lezzeti misafirlerinle buluşturmak istiyorsan çikolatalı mousse tarifine bakmadan geçme şefim. 

4. Ekler :

Adını Fransızcada şimşek patlaması anlamına gelen “éclair” sözcüğünden alan ekler, yoğun krema dolgusu ve özel hamuruyla gerçek bir tatlı şöleni. Zaten rivayete göre ismini de ağızda hızla dağılması nedeniyle almış. Ekler yapımında öncelikle “pate a choux” adı verilen hamurdan ince uzun parçalar elde ediliyor. Daha sonra hamur toplarının her biri taze kremayla dolduruluyor ve üzerlerine sos dökülüyor. Hem krema dolgusunu hem de sosu farklı aromalar ve malzemeler kullanarak zenginleştirmek mümkün. Sonuç olarak ortaya tek lokmada afiyetle yenebilecek ve tatlı krizlerine kesin çözüm olacak harika bir lezzet çıkıyor. 

5. Krem Brüle (Crème Brûlée) :

Ortaya çıkışı 1600’lü yıllara dayanan krem brüle, Fransızcada yanık krema anlamına geliyor. Esasen bu tatlının hangi milletin yemek kültüründen geldiği konusunda tartışmalar var, ancak ilk tarif izine Fransızlara ait bir yemek kitabında rastlanmış. Hafif tatlıları sevenler için harika bir alternatif oluşturan krem brüle, esasen vanilyalı ve yumurtalı bir muhallebi. Ancak bu muhallebinin üstü son aşamada karamelize edilmiş şekerle kaplanıyor. Böylece ortaya muhallebinin yumuşacık kıvamıyla birleşen leziz karamel tadı çıkıyor. 

6. Mille Feuille :

Bazı Fransız tatlıları isimleri ile de gündelik yaşamımızda önemli bir yer etmiş durumda. İşte, bu duruma örnek teşkil eden bir tatlı: Mille feuille, Türkçe ismiyle milföy! Mille feuille Fransızcada “bin yaprak” anlamına geliyor. Fransız milföy tatlısı olarak da bilinen mille feuille de milföy yapraklarının arasına vanilyalı ya da çikolatalı pastacı kreması sürülerek hazırlanıyor. 

Mille feuille’ün ne zaman ve hangi koşullarda ortaya çıktığı tam olarak net değil. Ancak bu tatlıya modern halini kazandıran kişinin Fransız mutfağının dünyaya açılmasına öncülük eden Marie-Antoine Carême olduğu biliniyor. Klasik bir mille feuille, üç kat milföy yaprağının arasına iki kat dolgu eklenmesiyle hazırlanıyor. Ancak elbette klasik tarife bağlı kalmak gibi bir zorunluluğun yok. En üst katman da farklı soslarla veya taze meyvelerle süsleniyor. Eğer hazırlaması oldukça pratik ve çok lezzetli bir tatlı alternatifi arıyorsan mille feuille’e bir şans verebilirsin şefim.

 

7. Çikolatalı Makaronlar :

Fransa makaron dendiğinde genellikle ilk akla gelen ülke. Ancak makaron aslında İtalya’da doğmuş ve Fransa’da ün kazanmış bir tatlı. Makaronun ortaya çıkış öyküsü ve tarifiyle ilgili tüm detaylara buradan ulaşabilirsin şefim. Sözünü ettiğimiz diğer tüm Fransız tatlı tarifleri de misafirlerin için harika birer alternatif olabilir. Kısacası top sende, ünü dünyaya yayılmış Fransız tatlılarını menüye dahil edebilir, misafirlerinin tatlı molalarına lezzet ve keyif katabilirsin. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir