Türk Mutfağı

Türk Mutfağında Tahin

Yüzyıllardır tüketilen ve Türk mutfağında oldukça önemli olan tahin, susamların çeşitli işlemlerden geçirilmesiyle üretilir. Özellikle Orta Doğu ve Akdeniz mutfağında sık sık kullanılan, tatlılara da tuzlulara da fazlasıyla yakışan bir lezzettir. Tahin, susamdan elde edildiği için yararlarından bahsederken öncelikle susamın farklı özelliklerini saymakta fayda var.

Yağlı tohumlar olarak bilinen grubun bir üyesi olan susamın yağ oranı, karbonhidrat oranından yüksektir. 100 gramında 50 gramdan fazla yağ ve sadece 2 gram karbonhidrat içerir. Bu sebeple susamdan elde edilen tahin de yağ içeriği ile uzun süre tok kalmaya yardımcı bir gıda olarak dikkat çekiyor. Tahindeki bu yağ içeriğinin büyük bir kısmı ise doymamış yağlardan oluşur.

Susamda bulunan kalsiyum, magnezyum ve çinko gibi mineraller, kemik sağlığı için; selenyum minerali ise tiroid sağlığı için oldukça önemli bir mineraldir. Antioksidan içeriği ile dikkat çeken susamın, yaşlanma karşıtı etkisi olduğu düşünülen sesamol molekülü bulundurması da tek başına tüketilmesi için bir sebep olabilir.

Susamın işlenmesiyle üretilen tahin, protein açısından da önemli bir destek. Hayvansal ürünlerden uzak dururken protein açığını kapatmak ve tokluk süresini uzatmak için vejetaryen beslenmede sık sık tercih edebileceğiniz bir besin olan tahini mutfağınızdan eksik etmeyin.

Tahin, pekmez, bal veya limon suyu ile karıştırılarak kahvaltılarda veya atıştırmalık olarak tüketilebilir. Ayrıca, yemeklerde sos olarak kullanılabilir ya da ekmek üzerine sürülebilir. Tahin, aynı zamanda yoğurt ile karıştırılarak da tüketilebilir ve bu karışım salata sosu olarak kullanılabilir. Tahinin farklı tüketim şekilleri, onu mutfakta çok yönlü bir malzeme haline getirir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir