Kalça ağrısı neden olur? Nasıl geçer?
Kalça üç büyük kas grubuna sahip bir vücut bölgesidir. Bacağın alt bölgesinde yer alan kuadriseps adlı kas grubu bacağın düzeltilmesi ve uzamasına yardımcı olurken kalçanın arka bölgesinde yer alan harmstring kas grubu bacağın arkaya doğru esnetilmesini sağlar. Kalçanın iç kısmında yer alan kas grubu ise kalçanın ileriye ve geriye doğru hareket ettirilmesini sağlar.
Kalça ağrısı neden olur?
Yanlış beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite yetersizliği nedeniyle oluşan aşırı kilo, kalça eklemlerinde de tahribata yol açar. Kalça eklemlerindeki zedelenmeler kalça ağrılarına neden olur. 50 yaş ve üstü kadınlarda daha sık görülen kalça eklemi romatizması ve kıkırdak dokusu harabiyeti de kalça ağrısının nedenleri arasındadır. Kalça eklemlindeki bağların zedelenmesi sonucu oluşan tendinit, ekleme yastık görevi sunan keselerin iltihaplanması (bursit) ve kemik erimesi gibi hasalıklar da kalça ağrısı nedenleri arasındadır. Yaşlılar ve osteoporoz hastalarında görülen kalça kemiği kırıklarına ek olarak aseptik nekroz, romatizmal artrit, dolaşım sorunlar, polimyaljik romatizma, ankilozan spondilit ve osteoartrit de kalça eklem ağrısı nedenidir. Kronik bir hastalık olan diyabet hastalığında eklem bölgelerinde ağrılar oluşabilir. Kalça ekleminde de oluşan diyabete bağlı ağrılar bacaklara yayılır. Aşırı zorlanmaya neden olan ağırlık kaldırma gibi fiziksel aktiviteler ve bel fıtığı da kalça ağrısı oluşumuna neden olabilir. Kalça ağrısı bacağa vuruyor ve ağrıya uyuşma ile karıncalanma eşlik ediyorsa kalçada siyatik ağrısı oluşumundan söz edilebilir.
Kalça ağrısı nasıl geçer?
Yoğun egzersizler, sürekli aynı pozisyonda durmak veya kondüsyon eksikliği kalça kaslarında ağrılara neden olabilir ve yürümede güçlükler yaşanabilir. Kalça ağrısının bulunduğu bölgeye buz kompresi uygulamak ağrıyı durdurmada etkili olabilir. 2-3 saatte bir 10-15 dakikalık buz uygulaması ağrıyı hafifletebilir. Ağrının olduğu bölgeye masaj yapılması da oldukça etkilidir. Eller yardımıyla dizden başlayarak kalçaya doğru yapılan masaj kasların rahatlamasını sağlar. Dairesel hareketlerle yapılan masaj sırasında bir düğüm söz konusu ise başparmağın yerleştirilerek hafif hareketlerle ovalaması düğümün yok edilmesini sağlar. Topukların altına koyulan bir yastık ile bacakların yükseltilmesi hem kalçadaki ağrıyı azaltır hem de bu bölgedeki iltihabın giderilmesi için faydalıdır. Steroid içermeyen ağrı kesici kullanımı ağrıları minimuma indirerek şişliği de azaltır. Kalça ağrılarının yoğun olduğu dönemlerde egzersiz den uzak durulması kas yırtıkları oluşmasını önler. Kalça kaslarında ağrı oluşumunu engellemek için kalça ağrısı egzersizleri yapılabilir. Egzersizlere başlamadan önce 10-15 dakika yürüyüş yapılması ve egzersizden sonra ise 5-10 dakikalık esneme veya germe hareketi yapılması önerilir. Alınan tüm bu önlemlere rağmen ağrı geçmez ve giderek şiddetlenirse mutlaka uzman bir doktora görünmek gereklidir.