Kronik Olarak Mutsuz Olduğunuzu Gösteren İşaretler
İnsanlar mutsuz olduğunda, bırakın onlarla çalışmayı, onların yanında olmak bile çok daha zor. Mutsuzluk insanları uzaklaştırır, sizi yapabileceğiniz her şeyi başarmaktan alıkoyan bir kısır döngü yaratır.
Mutsuzluk sizi şaşırtabilir. Mutluluğunuzun büyük bir kısmı (düşünce ve eylemdeki) alışkanlıklarınız tarafından belirlenir, bu yüzden sizi uçuruma sürüklememelerini sağlamak için onları yakından izlemeniz gerekir.
Bazı alışkanlıklar diğerlerinden daha fazla mutsuzluğa yol açar. En kötü suçlular oldukları için takip eden on alışkanlığa karşı özellikle dikkatli olmalısınız. Duygusal zeka alıştırması yapın ve bu alışkanlıkların size ait olmadığından emin olmak için kendinizi dikkatle izleyin.
1. Geleceği beklemek. Kendinize, “Ben ne zaman mutlu olacağım…” demek, girilmesi en kolay mutsuzluk alışkanlıklarından biridir. İfadeyi nasıl bitirdiğiniz gerçekten önemli değil (terfi, daha fazla ücret veya yeni bir ilişki olabilir) çünkü koşullara çok fazla vurgu yapıyor ve iyileştirilmiş koşullar mutluluğa yol açmıyor. Ruh haliniz üzerinde hiçbir etkisi olmadığı kanıtlanmış bir şeyi bekleyerek zamanınızı boşa harcamayın. Bunun yerine şu anda, şu anda mutlu olmaya odaklanın çünkü geleceğin garantisi yok.
2. “Bir şeyler” elde etmek için çok fazla zaman ve çaba harcamak. Aşırı yoksulluk içinde yaşayan insanlar, mali durumları düzeldiğinde mutluluklarında önemli bir artış yaşarlar. Maddi şeylerin sizi mutlu etmediğini gösteren bir araştırma okyanusu var. Bir şeylerin peşinden koşmayı alışkanlık haline getirdiğinizde, muhtemelen mutsuz olursunuz çünkü onları elde ettiğinizde yaşadığınız hayal kırıklığının ötesinde, onları sizi mutlu edebilecek gerçek şeyler pahasına kazandığınızı keşfedersiniz. arkadaşlar, aile ve hobiler.
3. Evde kalmak. Kendinizi mutsuz hissettiğinizde, diğer insanlardan kaçınmak cazip gelir. Zevk almadığınız zamanlarda bile sosyalleşmek ruh halinize iyi geldiği için bu çok büyük bir hata. Hepimizin yorganı başımıza çekmek istediğimiz ve kimseyle konuşmayı reddettiğimiz günleri vardır, ancak bunun bir eğilim haline geldiği anda ruh halinizi bozduğunu anlayın. Mutsuzluğun sizi ne zaman asosyal yaptığını anlayın, kendinizi oraya çıkıp karışmaya zorlayın ve farkı hemen fark edeceksiniz.
4. Kendinizi kurban olarak görmek. Mutsuz insanlar, hayatın hem zor hem de kontrollerinin dışında olduğu varsayılan konumundan hareket etme eğilimindedir. Başka bir deyişle, “Hayat beni yakalıyor ve bu konuda yapabileceğim hiçbir şey yok.” Bu felsefenin sorunu, çaresizlik hissini beslemesidir ve çaresiz hisseden insanlar muhtemelen işleri daha iyi hale getirmek için harekete geçmezler. Herkesin arada bir kendini kötü hissetme hakkı olsa da, bunun hayata bakış açınızı etkilemesine ne zaman izin verdiğinizi anlamak önemlidir. Başına kötü şeylerin geldiği tek kişi sen değilsin ve harekete geçmeye istekli olduğun sürece geleceğin üzerinde kontrole sahipsin.
5. Kötümserlik. Kötümserlik kadar mutsuzluğu besleyen başka bir şey yoktur. Kötümser bir tavırla ilgili sorun, ruh halinizi zorlamasının ötesinde, kendi kendini gerçekleştiren bir kehanete dönüşmesidir: Kötü şeyler beklerseniz, kötü şeyler alma olasılığınız daha yüksektir. Ne kadar mantıksız olduklarını anlayana kadar karamsar düşüncelerden kurtulmak zordur. Kendinizi gerçeklere bakmaya zorlayın ve her şeyin göründüğü kadar kötü olmadığını göreceksiniz.
6. Şikayet etmek. Şikayet etmenin kendisi kadar, ondan önceki tavır da rahatsız edicidir. Şikayet etmek kendi kendini pekiştiren bir davranıştır. Sürekli olarak işlerin ne kadar kötü olduğu hakkında konuşarak ve dolayısıyla düşünerek, olumsuz inançlarınızı yeniden doğrularsınız. Sizi rahatsız eden şeylerin daha iyi hissetmenize yardımcı olabileceğinden bahsederken, şikayet etmenin tedavi edici olması ile mutsuzluğu körüklemesi arasında ince bir çizgi vardır. Şikayet etmek sizi mutsuz etmenin ötesinde diğer insanları uzaklaştırır.
7. Olayları orantısız bir şekilde şişirmek. Kötü şeyler herkesin başına gelir. Aradaki fark, mutlu insanların onları oldukları gibi -geçici bir serseri- görmeleri, mutsuz insanların ise olumsuz her şeyi hayatın onları yakalamaya çalıştığının bir başka kanıtı olarak görmeleridir. Mutlu bir insan, işe giderken çamurluk bükücüsü varsa üzülür, ancak her şeyi perspektifte tutar: “Ne güçlük, ama en azından daha ciddi değildi.” Mutsuz bir insan ise gününün, haftanın, ayın, hatta belki de tüm yaşamının ölüme mahkum olduğunun kanıtı olarak kullanır.
8. Halının altına süpürme sorunları. Mutlu insanlar yaptıklarından sorumludur. Bir hata yaptıklarında, bunu sahiplenirler. Mutsuz insanlar ise sorunları ve hataları tehdit edici bulurlar ve bunları saklamaya çalışırlar. Sorunlar göz ardı edildiğinde daha da büyür. Bir sorun hakkında ne kadar çok şey yapmazsanız, o sorun için o kadar çok hiçbir şey yapamayacakmışsınız gibi hissetmeye başlarsınız ve o zaman yeniden kendinizi kurban gibi hissetmeye başlarsınız.
9. İyileşmemek. Mutsuz insanlar karamsar olduklarından ve yaşamları üzerinde kontrol eksikliği hissettiklerinden, arkalarına yaslanıp hayatın başlarına gelmesini bekleme eğilimindedirler. Hedefler belirlemek, öğrenmek ve kendilerini geliştirmek yerine, ağır ağır ilerlemeye devam ederler ve sonra her şeyin neden hiç değişmediğini merak ederler.
10. Jones’lara ayak uydurmaya çalışmak. Kıskançlık ve kıskançlık mutlulukla bağdaşmaz, bu nedenle kendinizi sürekli olarak başkalarıyla karşılaştırıyorsanız, durma zamanı. Bir çalışmada deneklerin çoğu, daha az para kazanmanın sorun olmayacağını söyledi, ama sadece diğer herkes de yaparsa. Bu tür düşüncelere karşı dikkatli olun çünkü sizi mutlu etmeyecek ve çoğu zaman tam tersi bir etkiye sahip olacaktır.
Hepsini Bir Araya Getirmek
Daha fazla mutluluk adına alışkanlıklarınızı değiştirmek, kendiniz için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir. Ama başka bir nedenden dolayı da önemlidir – mutluluğunuzun kontrolünü ele almak çevrenizdeki herkesi de daha mutlu eder.
Kendini mutlu etmek için ne yaparsın? Lütfen düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar bölümünde paylaşın, çünkü ben de sizden benden öğrendiğiniz kadar çok şey öğreniyorum.