Sağlık

Parkinson Hastalığı Doğal Tedavi ve Telafiler

Parkinson hastalığı, kasıtlı hareket kaybı ve bozulmuş motor fonksiyon ile sonuçlanan sinir sisteminin dejeneratif bir hastalığıdır. Parkinson hastalığının semptomları vücudun düzgün, doğal hareketlerini etkiler ve düzgün konuşma, yürüme, yutkunma ve uyuma gibi günlük görevleri yerine getirmeyi zorlaştırabilir.

Parkinson hastalığında beynin kas hareketlerini kontrol eden bölgesi normalden daha az dopamin alır. Dopamin, yalnızca uygun vücut hareketlerini koordine etmek için değil, aynı zamanda öğrenme, motivasyonu artırma ve ruh halini düzenleme gibi şeyler için de gerekli olan önemli bir kimyasaldır. Bu, depresyon ve diğer ruh hali değişikliklerinin Parkinson hastalarını sıklıkla etkilemesinin bir nedenidir.

Parkinson hastalığına ne sebep olur ve tedavi edilebilir mi? Bilinen belirli bir nedeni yoktur, ancak bazı ağırlaştırıcı faktörler arasında belirli kimyasallara ve zehirli suya maruz kalma ve ayrıca beyin iltihabı yer alır. Parkinson için bir tedavi olmasa da (durum hem kronik hem de ilerleyicidir), beyindeki dopamini artıran ve semptomları yönetmeye yardımcı olan ilaçlar mevcuttur.

Saskatchewan Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından 2016 yılında yapılan bir araştırma da Parkinson hastalığının ilerlemesini durdurmanın olası bir yolunu buldu. Araştırmacılar, dopamin regülasyonu için gerekli bir protein olan alfa-sinükleinin yanlış katlanmasını önleyen – nikotin, metformin ve aminoindan da içeren – kafein bazlı kimyasal bileşikler yarattılar . 

İlaçların ve geleneksel ilaçların etkinliği söz konusu olduğunda, genellikle zamanla Parkinson semptomları yanıt vermeyi bırakır. Bu nedenle, ideal olarak hastalığın erken evrelerinde semptomların ilerlemesini yavaşlatmak için ekstra önlemler almak çok önemlidir. Aşağıda, her ikisi de bu zor durumu etkili bir şekilde iyileştirebilen, anti-enflamatuar bir diyet yemek ve egzersiz yapmak gibi Parkinson ilaçları dahil, bunu yapmanıza yardımcı olacak doğal yolları öğreneceksiniz .

Parkinson Hastalığı Nedir?

Parkinson hastalığı, en sık yaşlıları ve kadınlardan daha çok erkekleri etkileyen kronik, dejeneratif bir nörolojik hastalıktır. Hem genetik hem de çevresel faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklandığına inanılmaktadır.

Parkinson’un özellikleri titreme, kas sertliği, zayıf denge ve yürüme güçlüğünü içerir. Semptomlar kişiden kişiye değişse de, zamanla sabahları giyinmek veya işe gitmek gibi basit işler genellikle bir angarya haline gelebilir.

Parkinson hastalığı kronik bir durum olduğundan, semptomlar genellikle uzun bir süre devam eder ve ayrıca yaşla birlikte ilerler. Her Parkinson hastası farklıdır, bu nedenle değişen düzeylerde farklı semptomlar yaşamanız yaygın bir durumdur. Bu nedenle, bazı hastalar belirli doğal tedavilere diğerlerinden daha iyi yanıt verir.

Parkinson Hastalığı Belirtiler ve Uyarı İşaretleri

Parkinson semptomları iki ana kategoriye ayrılır: motor fonksiyonlarla ilgili olanlar ve kişinin ruh halindeki değişikliklerle ilgili olanlar. Parkinson hastalığının en yaygın dört belirti ve semptomu şunlardır:  

  • Titreme : Bu genellikle kendini kollarda, çenede, bacaklarda ve yüzde gösterir.
  • Sertlik : Çoğu hasta, kollarının ve bacaklarının yanı sıra vücudun çekirdeğinde (gövde alanı) sertlik yaşar.
  • Bradikinezi : Bu, hareketin yavaşlaması için kullanılan terimdir. Bazı hastalar hareket ederken duraklar veya donar ve tekrar başlayamaz ve diğerleri yürümeye çalışırken ayaklarını sürüyerek yürümeye başlar.
  • Duruş dengesizliği ( kötü duruş ): Bu, güç kaybına, denge kaybına ve hareket eden kaslarda veya koordinasyon vücut kısımlarında sorunlara neden olur.

Genellikle kişinin ruh halini ve diğer davranışlarını etkileyen, ortaya çıkabilen diğer belirtiler arasında şunlar yer alır:

  • Depresyon ve yorgunluk
  • idrar sorunları
  • Normal konuşma veya yemek yeme sorunu
  • Kabızlık dahil sindirim sorunları
  • Uyku problemi
  • Cilt problemleri
  • Ses değişiklikleri
  • Cinsel işlev bozukluğu

Parkinson Hastalığı Risk Faktörleri ve Nedenleri

Şu anda kanıtlanmış Parkinson’un tek bir nedeni yok. Araştırmacılar, nörotransmitter dopamin kaybının, nörolojik hasarın, iltihaplanmanın ve beyin hücresi bozulmasının Parkinson gelişimini tetikleyen birincil faktörler arasında olduğuna inanıyor. Ancak hastaların tam olarak neden bu sorunları geliştirdiği, tartışmaya açık olan karmaşık bir konudur.

Bilinen şey, bazı risk faktörlerinin kişiyi Parkinson hastalığına karşı daha duyarlı hale getirebileceğidir. Bunlar arasında şunlar olabilir:

  • Erkek olmak, özellikle ileri yaşlarda. Araştırmalar, 50’li ve 60’lı yaşlarındaki erkeklerin Parkinson hastalığına yakalanma olasılığının yüksek olduğunu gösteriyor.
  • Genetik yatkınlık: Çalışmalar artık birini daha büyük bir risk altına sokabilecek birkaç gen mutasyonu tanımlamıştır. Parkinson’un ailelerde de görüldüğü ve bir kardeşe veya ebeveyne sahip olmanın birinin riskini artırdığı bulunmuştur.
  • Beynin dopamin yapımından sorumlu beyin hücrelerini üreten “substantia nigra” olarak adlandırılan bölgesinde hasar.
  •  Organik olmayan tarımdan elde edilen ürünlerde bulunan pestisitler dahil olmak üzere kimyasallara toksisite ve maruz kalma . Kırsal bir bölgede yaşamak ve kimyasal içerebilecek kuyu sularını içmek de bir başka çevresel risk faktörüdür.
  • Kötü beslenme, besin eksiklikleri, gıda alerjileri ve sağlıksız bir yaşam tarzı.
  • Bilişsel sağlığı etkileyen ve iltihaplanmayı artıran hormonal dengesizlikler ve diğer tıbbi durumlar.

Parkinson Hastalığı Geleneksel Tedavi

Tek seçenek olmasalar da farmasötik ilaçlar, Parkinson hastasının ruh halini dengelemeye ve motor kontrolünü iyileştirmeye yardımcı olmak için kullanılabilir. Parkinson tedavileri üç genel kategoride sınıflandırılabilir:

  • Semptomatik tedaviler: Bunlar, beyinde dopamin üretimini artıran levodopa (L-dopa), Inosin ve Karbidopa gibi farmasötikleri içerir. Bazen semptomları kontrol etmek için de kullanılan daha az yaygın ilaçlar arasında bromokriptin, pramipeksol ve ropinirol bulunur.
  • Nöro-koruyucu tedaviler: Bunlar, Derin Beyin Stimülasyonu (DBS) veya doku çıkarılması gibi ameliyatları içerebilir.
  • Tedaviye dayalı stratejiler: Bunlar halen araştırılmaktadır ve Parkinson tedavilerinin geleceğidir. Son araştırmalar, aşağıda açıklanan Parkinson için doğal tedavilerin, bir kişinin riskini azaltmaya ve ayrıca Parkinson hastalarının yaşam kalitesini iyileştirmeye büyük ölçüde yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Özellikle DBS ile 2018’de yayınlanan bir klinik araştırma, ilaçla geleneksel derin beyin stimülasyonu kullanılarak tedavi edilen genç hastalarda davranışsal sonuçların tek başına ilaç tedavisine göre daha iyi olduğunu göstermiştir. 251 katılımcıdan 124’üne tıbbi tedavi artı bilateral subtalamik stimülasyon uygulanmak üzere atandı. İki yıllık takipte ilaç dozu yüzde 39 azaldı. Ek olarak, bu grupla nöropsikiyatrik dalgalanmalar (veya duygudurum bozuklukları) azaldı. Sadece medikal tedavi alan 124 katılımcının ilaç dozu yüzde 21 arttı ve duygudurum bozuklukları değişmedi. 

Biz hala DBS’yi tartışırken, 2017’de yapılan bir klinik çalışma, uyarlanabilir derin beyin stimülasyonunun, geleneksel derin beyin stimülasyonuna kıyasla potansiyel olarak daha verimli, etkili ve spesifik olabileceğini vurguladı. Çalışma, “uyarlanabilir derin beyin stimülasyonu, şu anda yapıldığı gibi her zaman sabit stimülasyon sağlamak yerine stimülasyonu kontrol etmek için nöral devrelerin durumu hakkında geri bildirim kullanır” diyor. Hem adaptif hem de geleneksel DBS, beyindeki subtalamik çekirdekteki aktiviteyi bastırdı, adaptif DBS, daha kısa patlama süresi nedeniyle daha büyük bir baskılama sağlıyor. 

Parkinson Hastalığı Doğal Tedaviler

Parkinson için En İyi Yiyecekler

Parkinson hastalarının bol miktarda taze organik meyve, sebze ve yüksek kaliteli et içeren, besleyiciliği yoğun bir diyet olan bütün gıdaları yemesi önemlidir. İşlenmiş gıdaları ve koruyucu maddeler, sentetik bileşenler ve diğer kimyasalları içerenleri çıkarmak da çok faydalıdır.

Bu durumu iyileştirmek için, aşağıdaki gıdaları içeren sağlıklı bir Parkinson hastalığı diyetiyle başlayın:

  • Çiğ gıdalar : Çiğ meyve ve sebzeler, serbest radikal hasarını ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan antioksidanlar sağlar.
  • Yüksek lifli gıdalar :  Kabızlık, Parkinson hastaları arasında yaygın bir durumdur, bu nedenle bol miktarda lif yediğinizden ve ayrıca bağırsak fonksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olmak için yeterince sıvı aldığınızdan emin olun.
  • Sağlıklı Yağlar : Sağlıklı yağları tüketmek nörolojik sağlığı destekleyebilir ve kötüleşen ruh hallerini önlemeye yardımcı olabilir. Doğada yakalanmış balık, avokado, hindistancevizi, pastörize tereyağı ve ceviz ve keten gibi filizlenmiş fındık veya tohumlar gibi yiyecekleri ekleyin.
  • Soğuk sıkım yağlar: Salata sosu olarak kullanılan zeytinyağı, bir antioksidan görevi gören temel E vitaminini sağlayabilir. Hindistan cevizi yağı ve hurma yağı da anti-inflamatuar etkilere sahip oldukları için diyetinize dahil etmeniz gereken faydalı yağlardır.
  • Omega-3 gıdaları : Artan omega-3 alımı, dopamin seviyelerini yükseltmeye ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir. Diyetinize fındık ve tohumları dahil etmenin yanı sıra haftada birkaç kez yabani deniz ürünleri tüketmeye odaklanın.
  • Taze sebze suları: Bunlar, temel vitamin ve minerallerin sağlanmasına yardımcı olur. Taze meyve suyu da nemlendiricidir ve kabızlığa yardımcı olabilir.
  • Sadece akşam yemeğinde protein yemek: Gün boyunca protein seviyelerini orta düzeyde tutmanın Parkinson semptomlarını azaltmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir.
  • Yeşil Çay :  Yeşil çay, serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olan polifenol antioksidanları içerir. Ayrıca beyindeki dopamin seviyelerini yükselten theanine içerir. En fazla faydayı elde etmek için günde üç bardak içmeyi deneyin.
  • Pek çok insan da tahılları tamamen ortadan kaldırmaktan faydalanır.
  • Besin açısından yoğun gıdaların alımını artırma hakkında daha fazla ayrıntı için,  Şifalı Gıdalar Diyet Planına bakın .

Kaçınılması gereken yiyecekler

  • Çok fazla protein: Protein alımını azaltmak, Parkinson semptomlarını iyileştirebilir.
  • İşlenmiş gıdalar : Bu gıdalarda bulunan toksinler ve katkı maddeleri Parkinson hastalığını kötüleştirebilir. Bunları genç yaştan çıkarmak, aynı zamanda yaşa bağlı diğer hastalıklar için de riski azaltan önleyici bir adımdır.
  • Yapay tatlandırıcılar ve ilave şeker: Bunlar toksik kabul edilir ve Parkinson semptomlarını kötüleştirebilir.
  • Alkol: Nörolojik işleyişi bozabilir ve ruh hali değişikliklerine veya komplikasyonlara katkıda bulunabilir.
  • Herhangi bir potansiyel gıda alerjeni : Gıda alerjileri, bağırsak sağlığını ve iltihaplanmayı kötüleştirerek Parkinson semptomlarını şiddetlendirebilir. Gluten, süt ürünleri, kabuklu deniz ürünleri ve yer fıstığı gibi yaygın alerjenleri sınırlayarak başlayın.

Takviyeler ve Uçucu Yağlar

  • Koenzim Q10   (günde 1.200 miligram): Parkinson hastalığının ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olabilecek güçlü bir antioksidan. Çalışmalar, Parkinson hastalarının beyinlerinde ve kanlarında koenzim Q10 düzeylerinin çok düşük olduğunu göstermiştir. Mitokondri, hücrelerimiz için enerji üretiminden sorumludur, ancak üretim sırasında yedek elektronların bir yan ürünü oluşturulur. Bu elektronlar hücreden kaçtıklarında, beyindeki oksidatif hasardan sorumlu olan ve bilişsel problemlerle bağlantılı olan serbest radikaller olarak bilinirler. Hasarla mücadele etmek için vücudun her hücresi koenzim Q10 adı verilen güçlü bir antioksidan içerir, ancak yüksek düzeyde oksidatif hasara sahip kişiler daha da fazla tüketebilir.
  • C Vitamini (750 miligram, günde 4 kez): Serbest radikal hasarını önlemek için bir antioksidan olarak kullanılabilir. Ayrıca güçlü bağışıklık fonksiyonunu destekler.
  • E Vitamini (günlük 400 IU): Beyni destekleyen önemli bir antioksidandır.
  • Yeşil sebze tozu takviyesi: Kritik mineraller sağlamak ve detoksifikasyona yardımcı olmak için formülün spirulina , klorella veya buğday çimi  içerdiğinden emin olun .
  • Omega-3 balık yağı (günlük 1.000 miligram): İltihabı azaltmaya yardımcı olur ve nörolojik sağlığı destekler.
  • D Vitamini : Kemik sağlığını korumak için diyetinizin bol miktarda kalsiyum ve D vitamini içerdiğinden emin olun. 50 yaşın üzerindeki kişiler günde 1.500 miligram kalsiyum ve en az 800 IU D vitamini (güneşten, yiyeceklerden) tüketmelidir. ve takviyeler).
  • Parkinson için uçucu yağlar:  Uçucu yağların kullanılması, depresyon, uyku sorunu, cilt iltihabı ve sindirim sorunları gibi Parkinson hastalığıyla ilişkili bazı semptomları etkili bir şekilde azaltabilir ve sakinleştirebilir. Helichrysum ve sığla yağının beyin iltihabını azalttığı ve güve otu yağının titremeleri azalttığı görülmüştür. Günde iki kez şakaklara ve boyuna 2 damla buhur, helichrysum ve güve otu yağı sürün veya damağa 2 damla sığla koyun.

Egzersizler ve Diğer Hareket Çözümleri

Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi, egzersizin Parkinson tedavisinin ön saflarında yer aldığını bildiriyor.  Parkinson hastaları her zaman hastalıktan önce yaptıkları gibi egzersiz yapamasalar da, araştırmalar aslında çoğunun, hastalığı olmayan aynı yaştaki denekler kadar birçok egzersiz biçimine katılma yeteneğini koruyabildiğini göstermiştir. . Parkinson için risk altında olabilecek ancak henüz semptom geliştirmemiş kişilerde, araştırmalar “orta yaştaki egzersizin hem bunama hem de diğer hafif bilişsel bozukluklar için daha sonraki riski önemli ölçüde azalttığını” öne sürüyor. 

Artık çok sayıda çalışma, egzersizin bilişsel sağlığı iyileştiren birçok anti-inflamatuar, antidepresan ve nöroprotektif mekanizmaya sahip olduğunu gösteriyor. Hayvan çalışmaları, dopaminerjik nörotoksinlerdeki azalmalar, gelişmiş beyin nörotrofik faktörleri ve gelişmiş nöroplastisite dahil olmak üzere egzersizle ilgili birçok koruyucu etkiyi ortaya çıkarmıştır.

1. Dikkatli Hareket Edin

Parkinson, kişinin denge duygusunu bozabilir ve normal bir yürüyüşle yürümesini zorlaştırabilir. İşte hareketi daha güvenli ve biraz daha kolay hale getirebilecek ipuçları:

  • Çok hızlı hareket etmemeye çalışın ve gerektiğinde destekleyici bir baston veya cihaz kullanmayı düşünün.
  • Yürürken önce topuğunuzun yere değdiğinden emin olun. İlerlerken ayaklarınızın arasından yuvarlanmaya çalışın.
  • Kendinizi karıştırırken bulursanız, durun ve duruşunuzu ayarlayın.
  • Yürürken dümdüz karşıya bakın, yere değil. Dönerken, ayaklarınızın altında dönme eğilimine karşı koyun. Bunun yerine U dönüşü yapın.
  • Eğilmekten veya uzanmaktan kaçının ve ağırlık merkezinizi ayaklarınızın üzerinde tutun.

2. Sert Kasları Önlemek İçin Gerin

Hafif egzersiz ve esneme, günlük işleri kolaylaştırır. Ayrıca sertliği, ağrıyı ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilirler. İşte gevşemek ve kas spazmlarını veya ağrıyı önlemek için günlük olarak yapabileceğiniz dört adımlık basit bir dizi :

  1. Bir duvardan sekiz inç uzakta durun ve kollarınızı yukarı doğru uzatın. Denge için ellerinizi duvara koyun ve kollarınızı ve sırtınızı gerin.
  2. Sonra arkanı dön ve denge için sırtını duvara yasla. Yavaşça yerinde yürüyün, dizlerinizi olabildiğince yükseğe kaldırın.
  3. Bir sandalyede otururken, kollarınızı sandalyenin arkasına uzatın ve omuzlarınızı mümkün olduğunca geri getirin. Gerinirken başınızı tavana doğru kaldırın.
  4. Sandalyeden, kollarınızı yanlarınızda ileri geri pompalarken ayaklarınızı yukarı ve aşağı doğru bastırın.

3. Tai Chi Gibi Zihin-Beden Egzersizleri Yapın

Tai chi , Çin’in yavaş, ritmik hareket dövüş sanatıdır. West China Hastanesi Rehabilitasyon Tıbbı Departmanı tarafından yürütülen araştırma, Parkinson hastalarında tai chi’nin güç ve dengeyi korumak, düşme riskini azaltmak için harika olduğunu ve ayrıca anksiyete veya depresyonu hafifletmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. 

Yaşlılar için aktif ve formda kalmanın bir yolu olarak uzun süredir tavsiye edilen araştırmalar, şimdi hareket aralığını, dengeyi ve odaklanmayı iyileştirerek Parkinson semptomlarının yönetilmesine yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Stabilite, koordinasyon ve yürüme gibi görevlere yardımcı olması için haftada iki kez bir saat tai chi önerilir.

4. Su Aerobikine Katılın

Denge sorunu, kas kaybı, güç düşüşü ve katılık geleneksel egzersizleri zorlaştırabilir. Su aerobiği, düşme riski olmadan diğer geleneksel egzersiz türleriyle aynı faydalara sahip olabilir.

Journal of Physical Therapy Science’da yayınlanan bir araştırma , su sporlarına katılan yaşlı yetişkinlerin bacak kuvvetinde önemli artışlar, düşmelerden sonra dengenin daha iyi iyileşmesi, yürüme modellerinde önemli gelişmeler ve düşme nedeniyle gelecekte yaralanma riskinin azalması olduğunu gösterdi.  Kazaları önlemek için havuzun sığ tarafını kullandığınızdan emin olun ve ekstra motivasyon ve destek için bir arkadaşınızın gelmesini sağlayın. Bir grup sınıfına katılmak, duygusal destek ve ek motivasyon için faydalı olabilir.

Akupunkturu Deneyin

Londra’daki King’s College’daki Nörodejeneratif Hastalık Araştırma Grubuna göre, son araştırmalar akupunkturun beynin özellikle iltihaplanmadan etkilenen putamen ve talamus gibi bölgelerinde nöral bir tepki oluşturarak Parkinson semptomlarını hafifletebileceğini göstermiştir.

Akupunktur yüzyıllardır ağrı, endişe, uykusuzluk ve sertliği azaltmak için kullanılmıştır. Şimdi, hücre ölümünü yavaşlatmaya ve substantia nigra’daki dopaminerjik nöronlara zarar veren oksidatif stresi hafifletmeye bile yardımcı olabileceği öne sürülüyor. 

Önlemler

Yukarıda bahsedilen doğal tedaviler, bir kişinin Parkinson hastalığından korunacağını veya tüm hastalarda hastalığın tüm semptomlarını kontrol altına alacağını garanti edemez. Ne yazık ki, Parkinson hastalığı semptomlarının öngörülemezliği nedeniyle çoğu durumda hastalığın teşhisini ve tedavisini zorlaştırmaktadır.

Hareket kontrolünüz ve ruh halinizde kademeli değişiklikler fark etmeye başlarsanız, özellikle ailenizde bilişsel bozukluklar varsa, belirtileriniz hakkında bir doktorla konuşmanız akıllıca olabilir. Doktorunuz , hastalığı erken evrelerinde tespit etmek için kaynaklar sunar ve koku alma, görme, kavrama, denge veya tuvalete gitme ve normal yürüme yeteneği gibi değişiklikler yaşarsanız test yaptırmayı düşünmenizi önerir.

Son düşünceler

  • Parkinson hastalığının belirtileri arasında titreme, denge kaybı, yavaş hareketler, duygudurum değişiklikleri, zayıf duruş ve motor kontrol eksikliği yer alır.
  • Parkinson’un nedenleri arasında yüksek düzeyde iltihaplanma, beyin hücresi bozulması, düşük dopamin seviyeleri, yüksek pestisit/toksin maruziyeti ve muhtemelen genetik faktörler yer alır.
  • Parkinson semptomlarını yönetmeye yardımcı olacak doğal çözümler arasında sağlıklı beslenme, koenzim Q10, C, D ve E vitaminleri ve balık yağı gibi takviyeler alma, fiziksel ve mesleki terapiye katılma, egzersiz yapma ve esnemenin yanı sıra uçucu yağlar ve zihin-beden kullanımı yer alır. stresi yönetmeye yardımcı olacak uygulamalar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir