Kişisel Bakım

Kepek nedir ? Kepek Sebepleri, Kepek Belirtileri, Kepek Tedavisi Ve Ev Çözümleri



Kepek nedir?  Kepeğin nedenleri nelerdir?  Hangi vitamin eksikliği kepeğe neden olur?  Kepek Belirtileri Nelerdir?  Doktorlar kepek nasıl teşhis edilir?  Şiddetli kepek için en iyi tedavi nedir?  Kepek için ev ilaçları nelerdir?  Kepek için en iyi şampuan nedir?  Kepekten kurtulmanın en hızlı yolu nedir?

Kepek nedir?

Kepek için resmi bir giriş gerekmese de kafa derisindeki ölü deri hücrelerinin dökülmesidir. Deri hücreleri de ölür ve biraz pullanma normal sınırlar içindedir. Çoğu insan için, sadece saç dökülmesine değil, aynı zamanda saçların düşmesine neden olan devam eden bir sorundur. Dermatolog veya trichologist, kepek sorunlarını hafifletmek için şampuanlar ve aktif içerikli diğer gece losyonları önerebilir.

En iyi sonuçları almak için kullandığınız ürünün şişesinde verilen talimatları izlemelisiniz. Örneğin, bazı şampuanlar oldukça iyi olabilirken, bazılarının uygulanması ve yıkanması gerekebilir, bazıları ise bir süre kafa derisinde bırakılamaz. Sadece ürün değil, kullanımı da ürünün sizin için çalışıp çalışmayacağını belirler.

Kepeğin nedenleri nelerdir?

  • Şampuandan kaçınma : Kıllar sık ​​sık yıkanmazsa, kafa derisindeki cilt hücreleri ve yağlarda kepek gelişebilir.
  • Cildin yağlanması ve tahrişi: Kepeklenmenin en kesintisiz nedenlerinden biri olan bu durum, pul pul sarı veya beyaz pullar altında kırmızı, yağlı cilt tarafından ayrılır. Seboreik dermatit, kafa derinizi ve örneğin koltuk altları, burnun yan tarafları, kasık bölgesi, kulakların arkaları, kaşlar, kasık bölgesi ve göğüs kemiği gibi yağ bezi bakımından zengin farklı bölgeleri etkileyebilir.
  • Maya paraziti: Yetişkinlerin kafa derisinde yaygın olarak bulunan Malassezia adlı bir parazit. Bazı durumlarda baş derisini ağırlaştırır ve daha fazla deri hücresi geliştirir. Ek cilt hücreleri, Malasseziadie’yi tekmeleyerek, saçınızda veya giysilerinizde beyaz ve pul pul görünmelerine neden olur. Malassezia’nın neden birkaç kafa derisini rahatsız ettiği bilinmemektedir.
  • Kuru cilt: Kuru saç derisinin kırıntıları genellikle diğer kepek nedenlerinden biraz daha az yağlıdır. Kızarıklık veya tahriş olası değildir. Saçlı deri dışında, vücudun farklı yerlerinde, örneğin kollarda ve bacaklarda kuru cilt de görülür.
  • Saç bakım maddelerine karşı etkilenme: Bazı durumlarda, saç bakım ürünlerinde veya saç renklerinde belirli sabitlemelere karşı hassasiyet kırmızı, rahatsız edici, dokulu bir saç derisine neden olabilir.

Hangi vitamin eksikliği kepeğe neden olur?

Besin açısından zayıf beslenme aynı zamanda kepek için önemli bir nedendir. Niasin (B3 vitamini), riboflavin (B2 vitamini) ve piridoksin (B6 vitamini) gibi vitaminler açısından zengin besinler ciltle ilgili sorunların azaltılmasına yardımcı olur.

Kepek Belirtileri Nelerdir?

Kepeği olan bir kişinin kafa derisinde kırıntılar veya pullar varsa, genellikle görülebilen semptomlardan bazıları. İlk aşamada, bu pullar beyaz ve küçüktür, ardından sarı ve yağlı görünüm izler. Bu pullar ayrıca kafa derisinde ve burun, kulaklar, saç çizgisi çevresinde, göğüs veya sırt ve kaşlar gibi diğer kısımlarda kaşıntı yaratır.

Doktorlar kepeği nasıl teşhis eder?

Kafa derisi muayeneleri genellikle neden aşırı kepek olduğunu belirlemek için kullanılır. Kafa derisinin incelenmesinden sonra, durumun nedeni en çok açıktır. Bazen böyle bir prosedürde kafa derisi biyopsisi istenebilirse de, lokal anestezi uygulanır ve daha fazla araştırma için kafa derisinden bir örnek alınır.

Şiddetli kepek için en iyi tedavi nedir?

Sebore veya kepek, cilt iltihabı ile mücadele edilerek tedavi edilir. Bu, doğrudan iltihabı azaltan kortizon bazlı losyonlar ve kremler kullanılarak sağlanabilir. Diğer bir tedavi yöntemi ise mayayı caydıran topikal şampuan ve losyonların kullanılmasıdır. Yönü kepek tedavisinde genellikle durum arkasında neden tarafından dikte edilir.

Saç derisini sık sık uçucu yağlarla yağlamak ve etkili bir kepek önleyici şampuanı nemlendiriciyle değiştirmek, mevcut pulları çıkarmak ve saç derisine pürüzsüzlük sağlamak için. Bu prosedürleri uyguladıktan sonra hala kepek varsa, daha güçlü bir tedavi için bir dermatoloğa gitmeniz önerilir.

Kepek için ev ilaçları nelerdir?

Evde kolayca denenebilecek kepekten kurtulmak için en iyi ev ilaçlarından bazıları aşağıda verilmiştir:

  • Yeşil çayın saçlara uygulanması: Yeşil çay ve nane öz yağı, saç derisini iyileştirirken aynı zamanda saç derisini iyileştiren hücre takviyesi ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir.
  • Neem yaprakları çözeltisinin kullanılması: Neem yaprakları karıncalanmayı azaltır, ancak ayrıca kepeğe neden olan organizmanın aşırı gelişimini de baskılar.
  • Elma sirkesi suyunun uygulanması: Elma suyu sirkesi kepek oluşumunu engellemek için uygundur. Sadece birkaç kullanımla kepeği atarken birkaç gün içinde tahrişten anında yardım sağlar.
  • Hindistan Cevizi Yağı ile Masaj Yapmak: Hindistan cevizi yağı, organizmayı ortadan kaldırmak ve kepeği gidermek için donatılmış parazitik besinlerin bir başka şaşırtıcı düşmanıdır. Bu Çay ağacı yağı aynı zamanda saçınıza hoş bir ışıltı verir.
  • Saç paketi olarak lor: Asidik kalitesi saç derisine parlaklık ve pürüzsüzlük sağlarken kepekleri öldürmeye yardımcı olur.

Kepek için en iyi şampuan nedir?

İlaçlı şampuanlar bir kişinin kepekle savaşmasına yardımcı olabilir. Eczanede bulunan bu şampuanlar şunları içerir:

  • Salisilik asit
  • Katran
  • Selenyum sülfit
  • Çinko pirition
  • Ketokonazol

Bu tür şampuanlar her durum için veya hatta haftada iki veya bir kez kullanılabilir. Bu, durumun ciddiyetine bağlıdır. Hafif veya önemsiz olduğunda sıradan şampuanlara geçin. Bazen belirli bir şampuan bir süre işe yarayabilir ve sonra etkisiz hale getirilebilir. Bu gibi durumlarda başka bir şampuana geçin. Kepek arasında dirençli bir varyant varsa, hasta durumunda etkili olan iki farklı şampuan türü arasında geçiş yapın.

Kepeği uzak tutmak için düzenli olarak kullanabileceğiniz şampuanları düzenli kullanmak o kadar da zararlı değildir. Antifungal kremler ve kortizon bazlı kremler gibi topikal steroidler de onunla savaşmaya yardımcı olur. Tezgahın üzerinde% 1 veya% 0,5’lik konsantrasyonlarda bulunurlar. Normal uygulamadan sonraki birkaç gün içinde görülebilen sonuçlarla yüz için güvenlidirler. Losyonlar ve kremler, daha fazla etkinlik için ilaçlı şampuanlarla birleştirilebilir.

Antifungal kremler ayrıca şiddetli kepeği azaltma görevinde oldukça etkilidir. Cilt mayası organizmalarını azaltarak çalışırlar. Kremler ve losyonlar, kepek devam edene kadar kullanılmalı ve sonrasında kullanılmamalıdır. Geri teptiğinde onları tekrar kullanabilirsin.

Kepekten kurtulmanın en hızlı yolu nedir?

Sirke, limon suyu, hindistancevizi yağı, neem yağı ve diğerlerinin kullanımını içeren birçok ev bazlı tedavi çözümü vardır. Bazı insanlar kepek önleyici şampuan ve saç kremleri kullanır ve bunlardan pratik sonuçlar alır. Ancak tüm bu yöntemlerle problemden kurtulamıyorsanız bir dermatoloğa danışmalısınız.

Bir yanıt yazın