Genel

Melatonin’in İnanılmaz 5 Faydası

Hepimiz uykusuz geceler geçirdik. Sabah hepimiz kendimizi yorgun hissettik ve okulda ya da işte konsantre olamadık. Yoğun hayatımızda, hepimiz uykuya dalmayı kolaylaştırmak için bazen bir uyku yardımı kullanabiliriz. Melatonin, ara sıra uyku sorunlarına yardımcı olmak veya jet gecikmesini önlemeye yardımcı olmak için birçok farklı durum için potansiyel bir uyku yardımı olarak popülaritesini artırdı.

Peki ya size melatoninin uyku kalitenizi iyileştirmekten DAHA FAZLASINI yaptığını söylesek? Bu yazıda, genel sağlığınız ve zindeliğiniz için 5 inanılmaz melatonin faydasını inceleyeceğiz.

Ama önce şuna geçelim:

Melatonin Nedir?

Uyku için melatonin “ uyku hormonu ” olarak bilinir . 

Beynin merkezinde bulunan epifiz bezi tarafından sentezlenir. Epifiz bezi çoğu insan için gündüzleri genellikle inaktif olmasına rağmen, gece karanlık bir ortamdayken uyku için aktif olarak melatonin üretmeye ve salgılamaya başlayacaktır. 

Oradan uyku için melatonin yavaş yavaş kan dolaşımına salınır.

Çok sayıda çalışma, melatoninin çok sayıda uyku yararına sahip olduğunu göstermiştir:

  • Sizi uykuya hazırlamak için uyuşukluk durumuna sokar
  • Daha hızlı uykuya dalmanıza yardımcı olur
  • Toplam uyku sürenizi uzatır
  • Genel uyku kalitenizi zenginleştirir
  • Sabahları uyanıklığınızı artırır
  • Uykusuzluk veya jet gecikmesinin neden olduğu uyku problemlerini tedavi eder

Normal bir gece uykusu sırasında, kandaki melatonin seviyeleriniz, yaklaşık 12 saatlik bir süre boyunca 21.00 – 09.00 saatleri arasında yüksek kalacaktır. 

Güneş doğup gün ışığı geldikçe, epifiz bezi hareketsiz hale gelecek ve kandaki melatonin seviyeleriniz zar zor tespit edilebilecek bir noktaya düşecektir.

Artık melatoninin ne olduğunu bildiğimize göre, gelelim melatoninin faydalarına.

1. Melatonin Glutatyonun İntramitokondriyal Düzeylerini Artırır

Melatonin ayrıca kas, karaciğer ve beyin dokularındaki  intramitokondriyal glutatyon seviyelerinin artmasına yardımcı olur . Glutatyon , oksidatif stres ve vücuttaki hasarla mücadele etmenin yanı sıra bağışıklık fonksiyonunu güçlendirmede çok önemli olan, doğal olarak oluşan ve güçlü bir antioksidandır.

Son araştırmalar, vücudun uyurken doğal olarak daha fazla glutatyon üretebildiğini göstermiştir . Ek olarak, araştırmacılar daha yüksek glutatyon seviyeleri ile daha iyi uyku arasında  pozitif bir ilişki olduğuna dair kanıtlar buldular . Çok sayıda hayvan çalışması, uyku yoksunluğunun glutatyon seviyelerinde  önemli bir düşüşe yol açtığını göstermiştir.

2012 yılında Nöro-Psikofarmakoloji ve Biyolojik Psikiyatride İlerleme dergisinde yayınlanan bir çalışma , sağlıklı insanlarda ve uykusuzluk hastalarında glutatyon düzeylerini karşılaştırdı. Araştırmacılar , şu anda uykusuzluk bozukluğu olarak bilinen birincil uykusuzluğun oksidatif stresin belirli biyobelirteçleri üzerindeki  etkilerini incelemek istediler .

Referans için:

Biyobelirteçler , vücutta biyolojik bir sürecin gerçekleştiğinin veya başladığının bir göstergesi olarak kullanılır.

Çalışmaya geri dön:

Hem sağlıklı katılımcılar hem de uykusuzluk çeken katılımcıların glutatyon glutatyon peroksidaz ve malondialdehit seviyeleri ölçüldü. Glutatyon peroksidaz , ana rolü vücudu oksidatif stres ve hasardan korumak olan hücre içi bir antioksidan enzimdir. Malondialdehit , vücuttaki oksidatif stres için bir biyolojik belirteç olan, doğal olarak oluşan bir bileşiktir. 

Sonuçlar?

Uykusuzluk çeken katılımcıların anlamlı derecede daha düşük glutatyon peroksidaz aktivitesine ve daha yüksek malondialdehit seviyelerine sahip olduğu gösterildi. Araştırmacılar, uykunun oksidatif stresi azaltmada önemli bir rol oynadığı sonucuna vardılar . Uyku yoksunluğu, glutatyon seviyelerinde önemli bir azalmaya neden olurken, sürekli kalite elde edilirken, dinlendirici bir uyku, glutatyon seviyenizi arttırmasa bile korumaya yardımcı olabilir .

2. Melatonin Kadın Üreme Sağlığını İyileştirmeye Yardımcı Olur

Melatonin, kadın hormonlarının zamanlamasını ve salınımını düzenlemeye yardımcı olduğu gösterilmiştir . Buna adet döngülerinin sıklığı ve süresi de dahildir . Ek olarak, melatonin hem perimenopozal hem de menopozal kadınlarda uyku kalitesini iyileştirmeye yardımcı olma ve ayrıca negatif semptomlarının şiddetini azaltma potansiyeli göstermiştir .

Referans için:

Perimenopoz , menopoz geçişi olarak da adlandırılır. Vücudunuzun doğal olarak menopoza geçtiği zamanı ve adet döngülerinizin sonunu gösterir.

Merak ediyor olabilirsiniz – bunu destekleyecek herhangi bir kanıt var mı? Olduğu gibi, var! Bir çalışma , 42-62 yaşları arasındaki perimenopozal ve menopozal kadınlara 6 aylık günlük melatonin takviyesine odaklandı. Bu çalışmanın bulguları, kadınların çoğunun genel olarak iyi bir ruh hali bildirdiği ve depresif semptomlarının önemli ölçüde zayıfladığıydı .

Bu, perimenopozal ve menopozal kadınlarda melatonin takviyesinin tiroid ve hipofiz fonksiyonunun iyileşmesine neden olabileceğini gösteriyor gibi görünmektedir . Ek olarak, uyku bozuklukları da dahil olmak üzere perimenopoz ve menopoz ile ilişkili olumsuz semptomların azaltılmasına yardımcı olur .

3. Melatonin Bağışıklık Fonksiyonunu Artırır

Melatonin, bağışıklık sistemini güçlendirmedeki güçlü potansiyeline işaret eden  güçlü antioksidan özelliklere sahiptir. 2013 yılında International Journal of Molecular Sciences’da yayınlanan bir bilimsel derleme , melatoninden “ bağışıklık tamponu ” olarak söz etti. Bunun anlamı, melatoninin bazal veya immünosupresif koşullar altında  bir immünostimülatör görevi görmesidir . Melatonin, enfeksiyonlarla savaşmak için bağışıklık sistemini uyarmaya yardımcı olur .

Referans için:

Bazal , sağlık veya yaşam için gerekli olan minimum seviyeyi ifade eder.

Ek olarak, melatoninin bir “bağışıklık tamponu” olarak statüsü, akut inflamasyon sırasında olduğu gibi bağışıklık tepkisi yoğunlaştığında, bir anti-inflamatuar bileşik olarak işlevinden gelir.

Ama hepsi bu değil!

2016’da Journal of Pineal Research’te yayınlanan ayrı bir çalışmada , araştırmacılar, bir antioksidan olarak melatoninin yetersiz kaldığını, ancak fazla teslim ettiğini öne sürdüler.

Bunun nedeni çeşitli faktörlerdir:

  • Melatonin, hücrelerde oksidatif hasara neden olan serbest radikaller olan reaktif oksijen ve nitrojen türlerini doğrudan detoksifiye eder.
  • Melatonin, antioksidan enzim aktivitesini uyararak ve pro-oksidan enzim aktivitesini baskılayarak oksidatif stresi dolaylı olarak azaltır.
  • Melatonin geçiş metallerini şelatlar, toksisitelerini azaltır.
    • Bu, oksidatif stresi azaltan oldukça toksik hidroksil radikalinin oluşumunun azalmasına neden olur.
  • Yüksek intramitokondriyal melatonin konsantrasyonları, melatonin oksidatif stres ve apoptoz veya programlanmış hücre ölümü ile savaşma yeteneğini artırmaya yardımcı olur.
  • Melatonin’in anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğu ve insan denemelerinde doku fonksiyonunu eski haline getirdiği gösterilmiştir.

İnan ya da inanma:

Bu çalışmanın araştırmacıları, bunların , melatoninin uyku için daha temel, henüz tanımlanmamış eylemlerinin sadece ikincil etkileri olduğuna inanıyor .

4. Melatonin Takviyesi Jet Lag ile İlgili Uyku Sorunlarının Tedavisine Yardımcı Olur

Jet Lag , uçakla çok sayıda zaman diliminde seyahat ederken  sirkadiyen ritimlerin varış saatine yavaş ayarlanmasından kaynaklanan geçici bir uyku bozukluğudur . Bu yavaş ayarlama, uyku-uyanıklık döngüsünün yeni ortamla senkronize olmamasına neden olur . Melatonin takviyesinin, jet gecikmeniz olduğunda uyku-uyanıklık döngünüzü sıfırlamaya yardımcı olduğu gösterilmiştir .

Cochrane Sistematik İncelemeler Veritabanında yayınlanan bir bilimsel derlemede , araştırmacılar, birden fazla zaman diliminde seyahat ettikten sonra jet gecikmesiyle mücadelede farklı dozlarda melatonin takviyesinin etkinliğini analiz ediyorlardı. Melatonin takviyesinin jet lag ve semptomlarının önlenmesinde veya azaltılmasında büyük ölçüde etkili olduğunu ve ara sıra kısa süreli kullanımının güvenli göründüğünü buldular .

Nasıl yani? Melatonin takviyesinin varış noktasında 22.00 ile 12.00 arasındaki hedef uyku saatine yakın bir yerde kullanıldığı on denemeden dokuzunda, en az 5 zaman dilimini geçen yolcularda jet gecikmesinde bir azalma oldu. 0,5 ila 5 mg arasında değişen günlük dozajların benzer şekilde etkili olduğu kanıtlandı, ancak gezginler uykuya daldı ve 0,5 mg’dan 5 mg ile daha yüksek bir uyku kalitesi yaşadı. 5 mg’dan yüksek  melatonin takviyesi dozu daha iyi sonuç vermedi. Bu derlemenin araştırmacıları, daha fazla zaman dilimi geçildiğinde melatonin takviyesinin yararının daha fazla olduğunu varsaydılar .

Yine de not etmek önemlidir:  Bu araştırmanın önemli bir bulgusu, dozajın zamanlamasının gerekli olmasıdır, çünkü günün erken saatlerinde bir dozaj, uykululuk hissine ve yeni saat dilimine uyum sağlamada faz gecikmesine neden olabilir. Melatonin takviyesinden diğer yan etkilerin oluşumunun düşük olduğu keşfedildi .

5. Melatonin Takviyesi, Spektrumdaki Çocukların Daha İyi Uyumasına Yardımcı Olur

Otizm spektrum bozukluğu olan çocukların  %44-86’sının da uyku bozukluğu olduğunu biliyor muydunuz ? Araştırmacılar , melatoninin sirkadiyen ritimleri ile otizm spektrum bozukluğu olan çocukların yaşadığı  uyku sorunları arasında bir bağlantı olduğuna inanıyor . Uyku sorunlarının , melatoninin sirkadiyen ritimlerinin senkronizasyonundaki değişikliklerden kaynaklanabileceğine inanıyorlar .

Düzenli bir uyanma-uyku döngüsü oluşturmak için  serotonin, melatonin ve GABA nörotransmitterlerine ihtiyaç duyulduğu iyi bilinmektedir . Bu nörotransmitterlerden herhangi birinin üretimi bozulursa, uyku bozulur .

2011 yılında Developmental Medicine & Child Neurology dergisinde yayınlanan otizm spektrum bozukluklarında melatoninin sistematik bir incelemesine ve meta-analizine göre, spektrum bozukluğu olan çocuklarda anormal melatonin regülasyonu olabilir . Spektrum bozukluğu olan çocuklar, serotoninin uyku için melatonine dönüştürüldüğü son kimyasal reaksiyonu katalize eden ASMT geninde azalmış aktivite göstermiştir.

Ne anlama geliyor? ASMT genindeki azalan aktivite, otizm spektrum bozukluğu olan çocukların uyku için daha düşük melatonin seviyelerine sahip olabileceğini gösterir .

Sistematik derleme ve meta-analize geri dönersek:  Derleme ve meta-analize otuz beş çalışma dahil edildi. Bu çalışmalar, otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarda melatonin takviyesinin etkilerini araştırdı:

  • Otizm
  • Asperger Sendromu
  • Rett sendromu
  • Yaygın gelişimsel bozukluklar, başka türlü tanımlanmamış

Bu 35 çalışmanın dokuzu bu çocuklarda melatonin ve metabolitlerini ölçmüştür. Bu çalışmaların tümü en az bir anormallik bildirdi:

  • Dokuz araştırmadan dördü, otizm spektrum bozukluğu olan çocukların anormal melatonin sirkadiyen ritmi gösterdiğini bildirdi .
  • Dokuz araştırmadan yedisi, otizm spektrum bozukluğu olan çocukların ortalamanın altında fizyolojik melatonin ve/veya türevleri seviyeleri gösterdiğini bildirdi .
  • Dokuz araştırmadan dördü melatonin seviyeleri ile otistik davranışlar arasında pozitif bir ilişki olduğunu bildirdi .

ASD’li çocukların küçük bir yüzdesinde  melatonin üretiminin azalmasına yol açabilecek veya melatonin reseptör fonksiyonunu olumsuz yönde etkileyebilecek gen anormallikleri bildiren beş çalışma vardı . Sonuçlar?

Altı çalışma, melatonin takviyesinin otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarda gündüz davranışlarını iyileştirdiğini bildirdi .

Bu iyileştirmeler şunları içeriyordu:

  • Daha az davranışsal sertlik
  • Ebeveynler ve öğretmenler tarafından yönetim kolaylığı
  • Daha az öfke nöbeti
  • Daha az sinirlilik
  • Daha iyi sosyal etkileşim
  • Daha fazla eğlence
  • Artan uyanıklık
  • Daha iyi akademik performans

Spektrum bozukluğu olan çocuklar için bir tedavi yöntemi olarak melatonin takviyesi ile ilgili on sekiz çalışma, bu çocukların uyku gecikmesinde, uyku süresinde ve gece yarısı uyanmalarında iyileşmeler gösterdiğini bildirdi 

18 çalışmanın beşi randomize, çift-kör, plasebo kontrollü çapraz geçişli çalışmalardı; çalışmalardan ikisi otizm spektrum bozukluğu ve diğer gelişimsel bozuklukları olan çocukların harmanlanmış örneklerini içeriyordu, ancak metada sadece otizm spektrum bozukluğuna ilişkin veriler kullanılmıştı. -analiz. Bu beş çalışmanın meta-analizi, uyku gecikmesi ve uyku süresi parametreleri üzerinde büyük etki büyüklükleri ile önemli gelişmeler gösterdi , ancak gece yarısı uyanmalarında değil.

Bu incelemeyi yapan araştırmacılar, çalışmaların sonuçlarını, otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarda melatonin takviyesinin daha iyi uyku ve daha iyi gündüz davranışları ile  pozitif korelasyon gösterdiğinin kanıtı olarak yorumladılar. Ek olarak, melatonin takviyesi, birkaç yıllık kullanımdan sonra bile minimum yan etki ile nispeten ucuz ve güvenlidir.

Lipozomal Melatonin Takviyeleri

Melatonin kan seviyenizi artırmanın yollarını arıyorsanız, bir melatonin takviyesi düşünmelisiniz.

Daha spesifik olarak, lipozomal teknoloji hakkında biraz araştırma yapmak isteyebilirsiniz . Lipozomal Teknoloji , besinleri doğrudan vücudun hücrelerine ve dokularına korumak ve iletmek için mikro boyutlu sıvı dolu lipozomlar kullanır. Bu lipozomlar insan hücrelerine çok benzer , bu da vücutta taşınmalarını kolaylaştırır. Sonuç olarak, besin emilimi büyük ölçüde artar ve standart oral takviyeleri kullanmaktan daha az bağırsak rahatsızlığı olur.

Lipozomal Teknoloji, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç farklı avantaj sağlar :

  1. Gastrointestinal sistemin sert asitliğine karşı koruma sağlayan mikro boyutlu kapsülleme
  2. Hücrelere, dokulara ve organlara artan teslimat
  3. Diğer standart oral takviyelere göre daha yüksek emilim oranları ve biyoyararlanım
  4. İntravenöz takviye ile karşılaştırıldığında noninvaziv
  5. Daha düşük dozlar, yüksek doz standart oral takviyelerle aynı etkileri sağlar
  6. Besinlerin vücut tarafından daha hızlı kullanılmasına yardımcı olur
  7. Standart oral takviyelerle genellikle yaşanan gastrointestinal rahatsızlığı önler 

Açıkça, lipozomal melatonin takviyesi, potansiyel bir uyku yardımı olarak ciddi bir değerlendirmeyi hak ediyor.

Neden Melatonin Takviyesini Düşünmelisiniz?

Melatonin , antioksidan, bağışıklık güçlendirici özelliklerinden jet lag ile mücadeleye kadar birçok faydaya sahiptir. En önemlisi, melatoninin daha hızlı ve daha uzun süre uykuya dalmanıza yardımcı olmak gibi uykuyla ilgili birçok faydası olduğu gösterilmiştir. Genel olarak daha iyi bir uyku kalitesi için gece boyunca melatonin seviyenizi sağlıklı, normal bir aralıkta tutmak için gerekli adımları atmalısınız.

Bir yanıt yazın