Turizm

Karadeniz yaylaları

1. Ayder YaylasıRize – Çamlıhemşin 

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı, şehir merkezine ortalama 1 saat uzaklıkta olan Ayder Yaylası, Karadeniz yaylaları söz konusu olduğunda akla gelen ilk yerlerden. 1350 metre yüksekliğinde bulunan Ayder Yaylası, sırtını Kaçkar Dağları’na dayıyor. Yayla, ladin ve kayın ormanlarının yanı sıra sarıdan kırmızıya dönüşen gürgen, kestane, kayın ve köknar ormanlarının arasında konumlanıyor.

Yaylada konaklama seçenekleri oldukça fazla. Burada bulunan Karadeniz yayla otellerinden ister bungalov’larda ister pansiyonlarda konaklayabilirsiniz. Merkezden kalkan araçlarla Ayder Yaylası’na rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Zengin flora ve faunasıyla dikkat çeken Ayder Yaylası, dört mevsim farklı güzelliklere ev sahipliği yapıyor.

Kaplıcalarıyla ünlü Yaylada her mevsim faydalanabileceğiniz kaplıcalar da var. Öyle ki Osmanlı döneminde şifa bulmak isteyen birçok kişi bu kaplıcalara gelirmiş.

2. Oksijen deposu: Elevit Yaylası –  Rize – Çamlıhemşin 

Çamlıhemşin ilçesine bağlı bir diğer Karadeniz yaylası ise Elevit Yaylası.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından koruma öncelikli 200 ekolojik bölge arasında gösterilen Fırtına Vadisi’ni geçerek ulaşabileceğiniz Elevit Yaylası, Çat Vadisi’nde yer alıyor. Kaçkar Dağı eteğindeki 1884 rakımlı Elevit Yaylası, yeşil örtü içinde akan deresi, bin bir çeşit Karadeniz yayla çiçekleri ve Karadeniz yayla evleriyle huzur veriyor.

Karadeniz yayla otellerinin ve bungalovlarının olduğu yaylada kamp kurmak da bir alternatif.

3. Fotoğraflardaki o sisli yer: Pokut Yaylası

Rize – Çamlıhemşin’de bulunan en güzel Karadeniz yaylalarından bir diğeri Pokut Yaylası. 2032 metre yükseklikte yer alan Pokut Yaylası, sisli manzaraları ve kendine has ahşap Karadeniz yayla evleriyle diğer Karadeniz yaylalarından farklılaşıyor. Çam ormanlarıyla sarılı Pokut Yaylası, zengin biyolojik çeşitliliğinin yanı sıra özgün mimarisiyle de dikkat çekiyor. Pokut Yaylası’ndan yaklaşık 3-4 kilometre uzaklıktaki Sal Yaylası’na yürüyüş yapabilirsiniz. Eğer kendinize güveniyorsanız 15 kilometrelik bir yürüyüşle Hazindak Yaylası’na da yürüyebilirsiniz.

4. Gito Yaylası’nda bulutlara uzanıp uyuyun!

Rize’ye 25 dakika, Çamlıhemşin’e 2 saat uzaklıktaki Gito Yaylası, 2070 metre yüksekliğiyle bulutların üzerindeymişsiniz gibi hissedeceğiniz bir diğer Karadeniz yaylası. Ayaklarınızın altında adeta beyaz bir örtü gibi serilen bulutlar arasından süzen yeşil ve mavinin hakimiyeti sizi heyecanlandıracak.

Gito Yaylası konaklama konusunda özgün dağ evlerine sahip. Bu dağ evlerinde konaklayabilirsiniz. Gito Yaylası’na çıkarken 750 metre yükseklikte, büyük bir kaya üzerine inşa edilmiş, Fırtına Vadisi’ne bakan Zil Kale’yi de mutlaka gezmelisiniz.

5. Dünyaca ünlü Anzer balını merkezi Anzer Yaylası

Rize’nin İkizdere ilçesindeki Anzer Yaylası, şehir merkezine ortalama 2 saat uzaklıkta yer alıyor. 2105 metre yüksekliğindeki Anzer Yaylası’nda konaklama imkânları mevcut. Yaz aylarında yeşilin farklı tonlarına, kış aylarında ise sarı ve kırmızı ağırlıklı renklere bürünen yaylada keyifli bir doğa yürüyüşü de yapabilirsiniz. Fotoğrafçılıkla ilgileniyorsanız burada doğa size oldukça cömert davranıyor. Anzer Yaylası’nda ayrıca yamaç paraşütü de yapabilirsiniz. Adından da anlaşılacağı üzere dünyaca ünlü Anzer balı bu yaylalardaki yüzlerce farklı türdeki çiçeklerden damıtılıyor.

6. Sis Dağı Yaylası’nda sis, yorgan gibi üzerinizi örtüyor!

Sis Dağı Yaylası, Giresun’un Görele ilçesindeki Sis Dağı’nın zirvesinde, 1950 metre yüksekliğinde bulunuyor. Giresun şehir merkezine ortalama 2 saat uzaklıkta yer alan yaylada, adından da anlaşılacağı gibi sis bulutlarıyla çevrili manzaralara şahit olabilirsiniz. Sis Dağı’na yakın lokasyonlarda konaklayabilir ya da Sis Dağı Yaylası’nda kamp kurabilirsiniz. Eğer yolunuz temmuz ayında buraya düşerse Sis Dağı Şenlikleri’ne katılmanızı öneririz.

7. Doğanın görkemi: Kümbet Yaylası!

Giresun şehir merkezinde 1 saatlik mesafede, Dereli ilçesinde bulunan Kümbet Yaylası, 1640 metre yükseklikte bulunan bir Karadeniz yaylası. Kümbet Yaylası, hangi mevsim giderseniz gidin gün içinde dört mevsimi bir arada yaşayabileceğiniz bir yer. Kümbet Yaylası otellerinde ya da dağ evlerinde kalabilirsiniz. Kümbet Yaylası’na gelmişken Çıkrıkkapı Yaylası’nda yer alan, Çin Seddi ve Hadrian Duvarı’yla beraber dünyanın insan eliyle yapılmış en büyük duvarlarından biri olan; 400 yıl önce inşa edilmiş 6,5 kilometre uzunluğunda, 1,5 metre yüksekliğindeki tarihi Hacı Abdullah Duvarı’nı gezebilirsiniz. Özellikle son zamanlarda sıkça söz ettiren Mavi Göl de Dereli ilçesine gelmişken görebileceğiniz bir diğer doğal güzellik. ‘Sodalı Göl’ olarak da bilinen Mavi Göl, 3 farklı gölün bir araya gelmesiyle oluşmuş. Gölün, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde sodalı suyun dere halinde aktığı tek yer olma özelliğine sahip olduğu biliniyor.

8. Kafkasör Yaylası’nda boğa güreşi

Artvin’e 20 dakika uzaklıkta bulunan Kafkasör Yaylası, 1250 metre yüksekliğinde yer alan bir Karadeniz yaylası. Burada temmuz ayının ilk haftası düzenlenen Kafkasör Kültür ve Sanat Festivali’ne katılabilirsiniz. Boğaları Yaşatma ve Yaylaları Koruma Derneği tarafından düzenlenen bu festivalde boğaların güreşini, atabarı olarak bildiğimiz folklor şölenlerini izleyebilirsiniz. Kafkasör Yaylası’nda Cıskaro, Yalnızhasan ve Acısu diye adlandırılan şifalı sularından su içmeyi unutmayın. Kafkasör Yaylası konaklama imkânlarını merak edenler için, yaylanın Artvin’e yakın bir mesafede olması nedeniyle şehir merkezindeki otellerde konaklayabilirsiniz.

9. Zirvedeki doğa harikası: Hıdırnebi Yaylası

Trabzon’un Akçaabat ilçesinde bulunan Hıdırnebi Yaylası, şehir merkezine 1 saat uzaklıkta bulunan en güzel Karadeniz yaylalarından biri. Sahile en yakın Karadeniz yaylası olma özelliğine sahip, 1600 metre yükseklikte konumlanan Hıdırnebi Yaylası, Trabzon’da gezilecek en güzel yaylaların başında geliyor. Hıdırnebi Yaylası’nda bungalov evlerde konaklayabilir ya da kamp yapabilirsiniz. Yaylanın Hıdırnebi kayalıkları arkasında bulunan Argalos Çimeni denilen yerinde her yıl temmuz ayının sonlarına doğru düzenlenen kır şenliklerine katılabilirsiniz. Akçaabat’a gelmişken, ilçe girişindeki haşlamacılara uğrayıp bol limonlu bir haşlama içebilirsiniz. Elbette ki buraya gelmişken Akçaabat köftesi yemeden dönmeyin.

10. Perşembe Yaylası’nda yamaç paraşütü keyfi

Ordu şehir merkezine 2 saatlik bir mesafede bulunan Perşembe Yaylası, doğa harikası menderesleri ve yayla gölüyle ziyaretçilerine farklı güzellikler sunuyor. 1500 metre yüksekliğindeki bu Karadeniz yaylası kamp, safari ve yamaç paraşütü için de oldukça uygun. Perşembe Yaylası’nda konaklamak için Ordu otellerinde ya da yaylada hizmet veren pansiyonlarda kalabilirsiniz. Perşembe Yaylası da temmuz ayında çeşitli şenliklere ev sahiplik yapan Karadeniz yaylalarından. Karadeniz’in en keyifli zamanının yaz ayları olduğunu düşünürsek seyahatinizi bu etkinliklerle birleştirmeniz oldukça keyifli olabilir.

kaynak : https://blog.turkishairlines.com/tr/karadenizdeki-yaylalar/

Bir yanıt yazın